The water system at the upper city of Hasankeyf and its impact on urban settlement
Hasankeyf yukarı şehirde su sistemi ve kentsel yerleşim üzerine etkisi
- Tez No: 216979
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Su Dağıtım Sistemi, Hasankeyf Yukarı Şehir, Kentsel Yerleşim
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Yukarı Mezopotamya'da, Türkiye'nin güneydoğusundaki Dicle havzasında yer alan Hasankeyf ve çevresi, farklı dönemlerde birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Hemen her dönemde mekansal kentleşmenin de sıradışı gerçekleşmiş olması gereken Hasankeyf, zor topoğrafyası ve ayırt edici görünümü ile eşsiz bir konuma sahiptir. Bu tezin amacı, yeni bir bakış açısı ile, su kullanımının kentsel yapı üzerindeki etkisini belirleyebilmek için Hasankeyf Yukarı şehirdeki su sistemini ve özellikle doğal ve insan yapımı çevre ile ilişkisini incelemektir. Bu tez kentsel dokuların tasarımını ve olası geç yerleşim stratejilerini, Yukarı şehirde toplanan sarnıç yoğun ve mevcut kanal verilerinin ışığında açıklamaya ve anlamaya çalışmaktadır. 185 adet sarnıcın ve bunların çeşitli özelliklerinin teşhisi, mikro ve makro düzeylerde su sistemi ve yerleşim alanları arasındaki bağlantıları kurabilmek için, haritalama çalışmaları ile birlikte farklı analizlerin yapılmasına yardımcı olmaktadır. Yukarıda bahsedilen amaçların yanında, bu çalışma, Hasankeyf'tekiler ile karşılaştırılabilir olduğu düşünülen Roma su uygulamaları ile ortak paydalar bulmaya ve böylece Hasankeyf su yapıları için kimi ipuçlarını ortaya çıkarmaya çalışmaktadır.Görünen odur ki su ve kentsel yerleşim, Yukarı şehirde suyun tek başına yerleşim dokularının gelişimi üzerinde belirleyici olarak değerlendirilemeyeceği ve fakat kentsel yerleşimin de su sistemi üzerinde etkili olduğu bir durumun ayrılmaz iki parçasıdır.
Özet (Çeviri)
Hasankeyf, located in Upper Mesopotamia, southeastern Turkey with its environs at the floodplains of Tigris, welcomed many cultures in different periods. It has a very unique status with its difficult topography and distinctive outlook where spatial urbanization in almost every period must have been extraordinary, as well. The aim of this thesis is to study the water distribution system, specifically its relation to natural and man-made environment, at the Upper city of Hasankeyf, in order to identify the impact of utilization of water on the urban structure, with a new perspective. The thesis tries to explain the designation of urban patterns and understand possible late settlement strategies in the light of cistern-incentive and available canal data collected at the Upper city. The identification of 185 cisterns and their various characteristics helps to make different analyses to establish links between the water system and settlement areas at macro and micro levels, which go hand in hand with mapping studies. Notwithstanding the abovementioned objectives, this study endeavors to find some common denominators with Roman water practices, which are considered to be comparable to those of Hasankeyf, thus unveil some clues for Hasankeyf water features.