Gümrük Birliği'nin Türkiye'de sanayi ektörüne etkileri
Effects Of Customs Union on industry sector in Turkey
- Tez No: 217061
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gümrük Birliği, Avrupa Birliği, Sanayi Sektörü, Yasal Ve Kurumsal Değişiklikler, Üçüncü Ülkeler, The Customs Union, European Union, Industry Sector, Legal and Institutional Changes, Tertiary Countries
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Türkiye ekonomisinde son yıllarda yaşanan en önemli gelişmelerden biri Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması'nın imzalanmasıdır. 1995 yılında imzalanıp 1996 yılından itibaren yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması, Türkiye'nin ticaret politikasından, sanayi ve rekabet politikasına uzanan birçok alanda politika değişikliklerine yol açmış ve yalnızca Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini değil, aynı zamanda üçüncü ülkelerle olan ilişkilerini de etkileyen geniş bir alana yayılmıştır. Bununla birlikte, Avrupa Birliği'ne tam üye olmadan Gümrük Birliği Anlaşması imzalayan tek ülke Türkiye'dir. Bu yönüyle Gümrük Birliği bir bütünleşme anlaşması olmanın yanında Türkiye'nin karar alma süreçlerini etkileyen bir olgudur. Türkiye, Gümrük Birliği'nin kapsamına giren konularda Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin temsil edilmediği organlarında, aldığı bütün kararlara uymakla yükümlüdür. Gümrük Birliği esas itibariyle sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Bu da sanayi sektöründe Gümrük Birliği çerçevesinde şekillenen yapısal, yasal ve kurumsal değişikliklerin yaşandığı yeni bir dönemin başlamasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the recent developments in Turkey is the customs union agreement with EU. The customs union agreement, which had been signed in 1995 and came into operation in 1996, has caused various political changes in areas such as trade, industry, and competition, and spread into a wide range which influence the relationships with not only EU countries but also other/tertiary countries. Moreover, Turkey is the only country which inured the customs union agreement without a complete membership of EU. In this way, the customs union agreement has the quality of being a system affecting the economic process of Turkey out of an integration because Turkey is responsible for accepting all the decisions of EU covering the customs union. The customs union basically contrives industrial products. This causes a new period which structural, legal, and institutional changes in the customs union framework are experienced begins.