Hadis usûlü'nde muztarib hadis ve değeri
The mudtarib hadith and its evaluation in the hadith procedure
  1. Tez No: 217067
  2. Yazar: ALİ KARACELİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Iztırab, muztarib hadis, râvî, rivâyet, sened ve metin, İdtirab, Mudtarib Hadith, Râwi, Riwayah, Sanad (the chain of narratives) and Text
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde, hadislerin sıhhat bakımından çeşitleri, muztarib hadisin içinde yer alan ve ravilerin zabt kusurlarından biri kabul edilen muhalefetin tanımı ve kısımları ele alınmıştır.Birinci bölümde muztarib kelimesinin sözlük ve ıstılahî anlamı açıklanmış olup, ıstılah olarak muztaribin ortaya çıkışı üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu bölümde muztarib hadis ile ilgili bilgi edinilebilecek kaynaklara değinilmiştir.İkinci bölümde, hadislerde ıztırabın isnad, metin ve hem isnad hem de metinde gerçekleşme şekli örnekler verilerek gösterilmiştir. Hadiste ıztırabın meydan geliş sebepleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde ayrıca Kırbaşoğlu ve Dârekutnî'ye göre ıztırabın bulunduğu rivayetlere yer verilmiştir.Üçüncü bölümde ise, Muztarib hadisin hükmü açıklanmış ve muztarib hadisin diğer hadis çeşitleri ile ilişkisi ele alınmıştır. Ayrıca muztarib hadis ile muallel hadis arasındaki ilişkiye değinilmiştir. Son olarak metin tenkidi ilkesi olarak ıztırabın kullanılması işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of an introduction and 3 parts.In introduction; types of hadiths with repard to health, and definition of the opposition which is included in the mudtarib hadith and regarde as one of recording mistakes of the narrators, and types of the opposition have been considered.In the first one; lexical and terminological meanings of the word ?mudtarib? have been defined, and occurrence of mudtarib as a term have been consideredi In addition, tehe sources where information would be obtained have beebn touched on.In part two; relisation form of ?idtirab? in hadith; in attribution, text, and both in attribution and text have been shown by giving examplesi Reasons for occurrence of idtirab in hadith have been emphasised. Furthermore, in this part; the narrations, which according to Kırbaşoğlu and darekutni have idtirab have been included.In the last part; authory of mudtarib hadith has been explained and relations of mudtarib hadith with the other hadith types have been cosidered. In addition; relation between the mudtarib hadith and yhe muallal hadith has been touched on. Finally; use of idtirab with regard to the principles of textual critisism has been issused.