İlköğretimde yöneltme öneri formu uygulamasının öğrencilerin eğitim türü ve alan seçimlerine etkilerinin belirlenmesi
Opplications of orientation proposal forms? affects on primary school students? chooses of educational type and educational field
- Tez No: 217066
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yöneltme Öneri Formu, Yöneltme, Eğitim Türü, Eğitim Alanı, Mesleki Rehberlik, Eğitsel Rehberlik, Orientation Proposel Form, Orientation, Educational Type, Educational Field, Career Guidance, Educational Guidance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İlköğretim okullarında 2003-2004 eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlanan Yöneltme Öneri formu çalışması kritik bir öneme sahiptir. Yöneltme Öneri Formu uygulaması bu güne kadar ülkemizde ilköğretim son sınıfta öğrenim gören öğrencilere uygulanmakta olan en planlı ve sistemli yöneltme hizmetidir. Bu çalışmanın amacı, ilköğretimde Yöneltme Öneri Formu uygulamasının öğrencilerin okul ve alan seçimlerine etkilerini belirlemektir.Araştırmada, Yöneltme Öneri Formlarında önerilen eğitim türleri ile öğrencilerin gittiği eğitim türlerinin uygunluğuna, öğrencilerin üst eğitim türü ve alan seçimlerini nasıl yaptıklarına, öğrencilerin öğretim görmekte oldukları eğitim türü ve alanlarının ilgi ve yeteneklerine uygunluğuna ve öğrencilerin öğretim görmekte oldukları eğitim türü ve alanlardan memnuniyetlerine bakılmıştır.Bilgi toplamak üzere hazırlanan anket, 11 ortaöğretim okulunda toplam 466 öğrenciye uygulanmıştır. Ankete cevap veren öğrencilerin 259'u kız 207'si erkek öğrencilerden oluşmuştur. Elde edilen bulgular, frekans, yüzde ve Ki Kare olarak ifade edilmiştir.Ulaşılan bulgular, öğrenciler eğitim türü ve alan seçiminde Yöneltme Öneri Formunu dikkate almadığı, eğitim türü ve alan seçiminde çoğunlukla ailelerinin isteğini ve derslerdeki başarılarını dikkate aldıkları, buna rağmen Yöneltme Öneri Formunda önerilen eğitim türü ile öğrencilerin gittikleri eğitim türlerinin yüksek oranda örtüştüğü, öğrencilerin öğrenim görmekte oldukları eğitim türü ve alanları ilgi ve yeteneklerine uygun bulduğu ve bulundukları eğitim türü ve alanlardan üst düzeyde memnuniyet duygusu yaşadıkları şeklinde bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study of Orientation Proposel Form has a critical importance that has started to apply in 2003-2004 education year. The application of Orientation Proposel Form take place on the last class of primary school in our country which is well planned and the systematic orientation service. The aim of this study is to find out the effects of application of Orientation Proposel Form on choosing school and educational field for primary school studentsIn this study ıt has been observed that educational types proposed in Orientation Proposel Forms and ıts approprıates of the educational types which they attended. This study esppecially focused on appropriateness of students? educational choices and what proposed in Orientation Proposel Forms, of the students also the focus was how studnts make their choice of studying fields, the types of the education that students went on, and their appropriateness of their own studying field and the kind of the education they followed.The questionnaire prepered in order to get information about above issues. The sample incleded 466 students, 259 of them were female and 207 male students. Findings from their answers stated as of frequency percentege and Chi-Square.The knowledge had been gained that the students did not take into accaunt what proposcal in Orientation Proposel Form, for their choices, mostly follawed their families? choices and their success in the subject for their educational types and field, despite this educational fields which the students attend and also the findings shoved that the students belivel that had overlapped, on reflects, their knowledge had been gained that the educational field, interest and talents and they were suitable for them, further on they emphasised on their satisfaction on their choices.