Konut mobilyasının gelişimi üzerine bir inceleme, Gaziantep örneği
A research about impoving domicile furnitures, Gaziantep sample
- Tez No: 217090
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GÜRÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İç Mimari ve Dekorasyon, Fine Arts, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Gaziantep Evleri, Konut Mobilyası, Yatma, Dinlenme, Yemek Yeme Mekan Donatıları, Gaziantep, Gaziantep houses, Domicile Furniture, Bedding, Resting, Eating Space Accessories
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu çalışmada, konutlarda yatma, dinlenme, yemek yeme mekanı ve bu mekan donatılarının biçimlenişi ve biçimlenişini etkileyen faktörler incelenmiştir. Geleneksel Gaziantep Evleri iç mekanları, konut tipleri, plan özellikleri ve oda kullanımına bağlı olarak belirginleşen özellikleri ile incelenmiştir. İç mekanlar içerisinde yatma, dinlenme, yemek yeme mekanı ve bu mekan donatıları incelenmiş, yapılan tespit ve analiz çalışmaları değerlendirilmiştir. Farklı gelir gruplarının mekan ve donatı elemanlarını nasıl kullandıkları ele alınmıştır. Ayrıca günümüz Gaziantep konutlarında yatma, dinlenme, yemek yeme mekan donatıları ile ilgili farklı gelir gruplarının donatı seçimi ve kullanımını etkileyen faktörler ele alınmıştır. Kullanıcıların memnuniyet, beklenti ve istekleri anket çalışmaları ile belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda yatma, dinlenme, yemek yeme mekan donatılarının biçimlenmesini etkileyen tasarım kriterleri saptanmış ve mekan tasarımına veri olacak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, space in domiciles for bedding, resting, eating and shaping of this space accessories and factors that effect their shaping are observed. Traditional Gaziantep Houses were observed with their internal spaces, domicile types, plan features and distinguishing features that set off by using of rooms. In Internal Spaces, bedding, resting, eating spaces and accessories of these spaces were researched and determination and analysis studies were evaluated. There was discussed that how different income groups used spaces and their accessories. In addition, Factors that effect the accessory selection and using of different income groups for accessories of bedding, resting, eating spaces in Present Gaziantep domiciles were discussed. Pleasure, expectation and willing of users were determined and evaluated by questionnaire. At the end of this study, design criteria that effect the shaping of accessories for bedding, resting, eating spaces were fixed and offers which will be data for space design were improved.