Improving thinking skills of young learners through task-based learning
Görev temelli öğrenme ile çocukların düşünme becerilerini geliştirme
  1. Tez No: 217098
  2. Yazar: MELİKE YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme, Göreve Dayalı Öğrenme, Critical Thinking, Task-based learning
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Düşünme becerileri hem birey hem de toplum için önemlidir. Birey için kişisel ve profesyonel gelişim açısından, toplum içinse demokratik ve gelişmiş bir toplum olabilme açısından önem taşır. Düşünme becerilerinden biri olan eleştirel düşünmenin de, diğer düşünme becerileri gibi hayatımızda büyük bir rolü vardır. Eleştirel bir düşünür günlük hayatın problemleri ile kolaylıkla başa çıkabileceği, iyi bir iş bulabileceği, eğitimde başarılı olabileceği, insanlarla iletişiminin iyi olacağı ve hayatta mantıklı kararlar verebileceği için genel anlamda hayatın tüm alanlarında başarılı olur. Bu yüzde eleştirel düşünme okullarda öğretilmelidir. Bazı ülkelerde bu beceriler müfredata dâhil edilmiştir. Türkiye de bu ülkelerden biridir. Türk Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında teori kısmı yeterince iyi hazırlanmış olup, sorun uygulama kısmındadır. Bu yüzden bu çalışma düşünme becerilerinden biri olan eleştirel düşünmenin, çocuklarda göreve dayalı öğrenme ile geliştirilip geliştirilmeyeceğini bulmayı amaçlamaktadır. Dört ay boyunca süren b u çalışma hem nitel hem de nicel bir çalışmadır. Tarsus Fevzi Çakmak İlköğretim Oklundaki 5 tane 6.sınıf arasından, 6/C sınıfı ve bu sınıftan rastgele 10 öğrenci seçilmiştir. Vaka inceleme grubuna çalışmanın başında, eleştirel düşünmeye dayalı tercihlerini öğrenmek amacıyla bir anket uygulanmıştır. Çalışma boyunca, eleştirel düşünme aktiviteleri, Milli eğitim Bakanlığı'nın 6. sınıflar için belirlemiş olduğu dil ve konu başlıkları esas alınarak, yeniden hazırlanan ders planları ile müfredata dâhil edilmiştir. Çalışma görev temelli öğrenme üzerinedir fakat bu çalışmada göreve dayalı öğrenme genel bir başlık olarak alınmıştır. Dersler, öğrencilerden eleştirel düşünmeyi kullanmalarını gerektiren görevlere dayandırılmıştır. Bu dersler videoya kaydedilmiş ve bu kayıtlarda geçen konuşmalar kâğıda aktarılmıştır. Araştırmacı ve iki meslektaşı, bu videoları izleyerek öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini gözlemlemişlerdir. Katılımcıların eleştirel düşünme becerilerini ölçmek amacıyla, her ay eleştirel düşünmeyi ölçen bir ölçme aracı kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda, katılımcıların eleştirel düşünme tercihlerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını bulmak amacıyla, başlangıçta uygulanan anket tekrar uygulanmıştır. Nicel veriler, vaka incelemesinin bir parçası olan betimsel istatistik yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel verilerden elde edilen araştırma sonuçları ise, 6. sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmede göreve dayalı öğrenme başlığı altında, görev kullanımının etkisine ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
Thinking skills are important both for the individual and the society. They are important for the individual in terms of personal and professional development and they are important for the society in terms of a democratic and developed society. One of the thinking skills, critical thinking, has a great role in our lives as the other thinking skills. A critical thinker is successful in all parts of life in general because a critical thinker can handle the everyday problems of life easily, can find a good job, be successful in education, is good at communicating with people and give reasonable decisions in life. Therefore, critical thinking should be taught at schools. In some countries, they are included in the curriculum as in Turkey. In the curriculum of the Turkish Ministry of Education, the theory part is well enough, but there are problems in the practice part.Therefore, this study aims to find out whether critical thinking, one of the thinking skills, of young learners can be improved through task-based learning. This study is both a qualitative and a quantitative study which lasted during four months. Out of five 6th grade classes at Tarsus Fevzi Çakmak Primary School, 6/C was chosen and 10 students were randomly chosen from this class. The case group was administered a questionnaire at the beginning of the study to see the CT preferences of the participants.During the study, critical thinking was infused into the curriculum through designing the lesson plans in accordance with the language content and topics for the 6th grades determined by the Ministry of Education. The study was based on task-based learning however task-based learning was considered as an umbrella term. The lessons were based on the tasks requiring learners to use critical thinking skills. These lessons were video recorded and transcribed. The researcher and two of her colleagues observed the students critical thinking skills through watching the videos. Each month, a Critical Thinking Scoring Rubric was used to assess the CT skills development of the participants. At the end of the study, the same questionnaire used at the beginning of the study was administered again to see whether there has been an improvement in learners? CT skills. Quantitative data was analyzed by using descriptive statistics as a component of case study. Research findings from qualitative data shed light on the efficacy of the use of tasks under the heading of task-based learning in improving critical thinking skills of 6th grade students.