Geleneksel uzakdoğu seladon sırlarının araştırılarak, özgün porselen tasarımlarına uygulanması
The distinguished designs used in the making of porcelain by investigating the traditional far east culture
- Tez No: 217104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Uzakdoğu kültürü, Çin sanatı, seladon sırları, Porselen, sır, Far East culture, Chinese work of art, Celadon glazes, Porcelain, glaze
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
10 ve 14. Yüzyıllar arasında Uzakdoğu'da çok uygulanan``Seladon'' ismi iki Sankritçe sözcükten türemiştir. ?silla'' taş, ?dhara'' ise yeşil anlamına gelmektedir. Yani ?Seladon''un anlamı yeşil taştır. Yeşim taşı doğal güçlü ve sahibine iyi şans, başarı getirdiğine inanılan harkulade bir taştır.Seladon sırlı seramikler, porselenler gri-yeşilden maviye ve sarı-yeşile kadar değişebilir. Kilin çeşidine ve üzerine uygulanan sırın bileşimine, kalınlığına göre değişebilir. Fakat en ünlü Seladonlar soluk-açık yeşilden, yoğun yeşillere göre sıralanmıştır. Seladonlar genellikle redüksiyonlu atmosferli fırınlarda pişirilir.Çin'de, yeşim taşını andıran yeşil sırlı ve altlarında ateş kırmızısı halka bulunan Seladonların yapımına Tang Hanedanı (618-907) Dönemin de başlanmış, Sung (960-1279) ve Yuan (1271-1368) Hanedanları zamanında en yüksek düzeye ulaşılmıştır. Bezemelerinde, bitkisel ve hayvansal motifler kullanılmıştır.Japonya'ya Çin'den gelen etkiler Kore üzerinden ve Budizm aracılığıyla ulaşmıştır. Japon seramik sanatının gelişmesinde en önemli dönüm noktası, Zen Budizm'nin yaygınlaşması ve Zen rahiplerinin ça-nu-yu için (çay) uygulamaları olmuştur. Geleneksel Japon sanatı Seladonlarının adı Mavi sırlı ?kinuta?dırKore Seladonu aslında bir çömlek stilidir. Bu stilin imzası açık yeşil rengi, parlak sırı, çeşitli renklerde killerden oluşmuş katmanlarıdır. 12. ve13. Yüz yıla kadar Koryo Krallığı boyunca Kore'deki çömlekçilik sanatı, gizemli mavi-yeşil seladon sırlama hüneri ve işleme tekniğiyle gelişmenin doruğuna ulaşmıştır.Tayland Seladonu üç ana çeşit seramikten birisidir. Onun üretimi 700'lü yılların başından başlayarak gelişmesini sürdürmüştür. İnsanlar opak yeşim taşının benzerini oluşturmaya çalışmışlardır.Kısacası Seladon geleneksel bir çalışma ile yapılan bir el yapımı objedir. Çalışmalar yapan ustaların kültürünü, geleneğini, törelerini ve dini inançlarını yansıtırlar. Ayrıca ustalar hislerini ve akıllarını da yaptıkları objelere katarlar. Günümüzde de bir çok sanatçı Seladon'u araştırmıştır.Çalışmada; Seladon sırlı porselenlerin oksidasyonlu ve redüksiyonlu atmosferde seladon yeşili, redüksiyon kırmızısı sırların nasıl oluştuğu deneysel çalışmalarda araştırılmıştır. Günümüzde yerel hammaddeleri kullanarak elektrikli fırında bu sırların nasıl oluştuğu araştırılmıştır.Çalışmalardan alınan sonuçlarla, sırları birlikte kullanarak seramik yüzey tasarım çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Between the 10th and 14th centuries in the Far East, ? Celadon? was the most used word in the Sankrit language. It has derived from two words in Sankrit language, ?silla?meaning stone , ?dhara? meaning green. In other words Celadon means ?green stone? jade. The belief of possessing this astonishing stone is, it brings luck and success and gives natural power.The Celadon glazed ceramics can vary from gray-green to gray- blue and to yellow-green. The color can change according to the composition of the glaze, the type of clay used and the thickness of the clay. The most known Celadon glazes are from a pale light green to a very dark green. Celadon glaze is usually baked in reduced atmospheric ovens.The making of Celadons was started in China, during the period of the Tang Dynasty (618-908), resembling jade with its green glaze and bright red rings underneath. During the Sung (960-1279) and Yuan (1271-1368) Dynasties, the use of Celadon glaze had reached its highest level. In their decorations they have used plant and animal motifs.With the effects that came from China across Korea and by means of Budhism, Celadon glazing had reached Japan. The turning point in flourishing the art of ceramics was through the spread of Zen Budhism and carrying out?ça-nu-yu? (tea) ceromonies by the Zen priests. ?Kinuta? is the traditional Japanese blue glazed Celedons.The Korean Celadons are actually a style of pottery. This style is recognized by its light green color, bright glaze and the clay layers formed by the different colors. The art of pottery with its mysterious blue-green skilled Celadon glazing and the engraving technique had reached its peak during the ruling of Koro up to the 12th and 13th centuries.The Thailand Celadon is one of the three main styles of ceramics. Its production had started in the beginning of the 700?s and it continued developing. People have tried to make one resembling the opaque jade stone.In summary Celadon is a traditional work of an object made by hand. The works represent the master?s culture, values, traditions and religious beliefs. The masters also add their emotions and their ingenuity to their works. And today, many handicraftsmen have researched Celadon.In this research, the experimental works have been made on forming the green from the Celadon oxidation and the red glazing from the atmospheric reduction on porcelain Celadon glazing. The research on how glazing is originated with the use of local raw materials and the use of electrical ovens.With the results and the use of Celadon glazing from the experimental works, the surface designing on the porcelains have been made.