Çukurova bölgesindeki kilce zengin topraklar ile terra sigillata astarlarının araştırılarak güncel seramik tasarımlarında uygulanmaları
Determination of clay-rich soils and traditional terra sigillata coatings of the Çukurova region and their aplikation in present ceramic designs
  1. Tez No: 217105
  2. Yazar: ARZU ENSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Terra Sigillata, astar, seramik, kil, Terra Sigillata, slip, ceramic, clay
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sözcük anlamı mühürlü torprak eşya olan Terra Sigillata bünyeye sertlik ve yarı parlaklık veren eski Roma ve Yunanlıların kullandığı bir seramik astarı türüdür. Zamanla, fazla derin olmayan ve iç yüzeyleri mühürle bezenmiş bu kaplara Terra Sigillata adı verilmiştir. Kabartmalı veya düz, yüzeyi yarı mat, pekişmiş, genellikle kırmızı ve siyah renkte seramik kullanım gereçleri zamanla bu isimle tanımlanmıştır.Terra Sigillata tekniğinin uygulanmasına yaklaşık olarak M.Ö.30'larda başlandığı sanılmaktadır. Üretildiği en önemli bölge İtalya da Arretium (Arezzo) dur. Buradan Mısır, İngiltere hatta Hindistan'a kadar yayılmıştır.Özellikle M.S.1.yy'da Doğu Batı arasındaki trafiğin artması ile her iki bölgede biçim açısından birçok benzerlik gösteren kapların değişik atölyelerde üretildiği düşünülmektedir. Roma'nın Doğuda özellikle Batı Anadoludaki yerleşimde, Adalar'da, Anadolu, Mısır ve Suriye-Filistin'deki atölyelerinde kendine özgü çamur ve astarı olan, bununla birlikte biçim açısından bazı özgünlük gösteren kırmızı astarlı seramik gurubu bulunmuştur. Tarsus Erken Roma seramikleri de bu yy'a tarihlenmektedir.Roma ve Antik Yunan'da doğup gelişen Terra Sigillata, günümüzde de pek çok seramik sanatçısının dikkatini çekmiş sadece kilden yapılmış olduğundan, son derece doğal bir parlaklığa sahip olması ve son yıllarda ilgi duyulan alternatif pişirimlerin olanak sağladığı duman efektlerine duyarlılığı Terra Sigillata kullanımını giderek arttırmıştır.Çukurova bölgesindeki kilce zengin toprakların Terra Sigillata yapımında kullanılabilirliği deneysel çalışmalarla araştırılmış ve alınan sonuçlarla güncel seramik tasarım çalışmalarına uygulanmıştır
Özet (Çeviri)
?Terra Sigillata? means sealed earth, it was used as a sealer and a type of decorative slip on ceramics giving hardness and semi-brightness during the Roman and Greek eras. Throughout time ?Terra Sigillata? name was given to these wares that were not much in depthness but the inner surfaces were seals that were decorated. This name has been recognized in time with or without the use of embossing, usually in red and black ceramics material ware usage that gives a semi-pale surface.It is believed that the use of Terra Sigillata techniques were started in the 30?s B.C. The most important area that was produced in was Arretium (Arezzo) in Italy. It has spread from here to Egypt, England and even to India.It is thought with the rise of trading between the Far East and the West, one could see many similarities in the different produced crafts of both regions especially in the 1st AD century.The eastern part of the Roman Empire, particularly the settlements of Western Anotolia, the Aegean Islands, Anatolia, Egypt and Syria- Paletsine which have their own specific clay and sealing together with specific red sealing structure has been found. The Early Tarsus Roman ceramics has been dated in that century.Recently it has taken the attention of many ceramics craftsmen and the usage has increased because it has been made of natural polished clay and the alternative firing methods and the sensitiveness of fume effects. The birthplace and the development of Terra Sigillata was in Ancient Rome and Greece.In the Cukurova region with its rich clay soil research has been made on the usability of Terra Sigillata and the results found have shown that these works of design was used.