Seramik buluntuların ışığı altında m.ö. III. binde Çukurova bölgesi
Cukurova area in b.c. III under the light of ceramic foundings
- Tez No: 217109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K. SERDAR GİRGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Çukurova, ETÇ, Seramik, Çukurova, EBA, Ceramic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZETSERAMİK BULUNTULARIN IŞIĞI ALTINDA M.Ö. III. BİNDEÇUKUROVA BÖLGESİZeynep YILMAZYüksek Lisans Tezi, Arkeoloji Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. K. Serdar GİRGİNERNisan 2008, 136 sayfaETÇ I döneminde, Kilikya Bölgesi daha çok Kuzey Suriye-Mezopotamya ve İç Anadolu Bölgesi ile ilişkili olup, bu dönemde benzer birkaç örnek dışında Batı Anadolu ile ilişkili olmadığı tespit edilmiştir.ETÇ II döneminde, Kilikya'nın İç Anadolu, Amanosların doğusu, Amuk, Fırat, Kuzey Suriye, Mezopotamya, Levant, Kıbrıs ve Girit ile ilişkili olduğu, bölgenin öneminin daha da arttığı ve Tarsus'un bu dönemde ticarette söz sahibi bir merkez niteliği taşıdığı anlaşılmaktadır. Bu dönemde yapılan ticaret hem karadan hem denizden olup, yoğunluk kazanan ticaret sonucu bölgenin, Batı Anadolu'yu da tanımaya başladığı ve bu bölgeyle ilişkili olduğu anlaşılmıştır.ETÇ III döneminde ise Çukurova Bölgesi'nde kültürel anlamda çok büyük değişimler olmuştur. Batı Anadolu'ya özgü kap biçimlerinden kase, çark yapımı tabak, depas, tankard, çift kulplu fincan ve matara gibi seramik malzemeleri yanı sıra mimaride de yine Batı Anadolu'ya özgü olan megaron tipi yapılar ortaya çıkmıştır. Bu dönemde, daha az oranda İç Anadolu ve Kuzey Suriye ile ilişkiler devam etmiş ve dönem sonlarına doğru Batı anadolu'ya özgü kap formları ile Kuzey suriye'ye özgü kap formlarının karışımından yerli hamur ile sadece bu bölgeye özgü bir gelenek oluşturmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCUKUROVA AREA IN B.C. III UNDER THE LIGHT OF CERAMIC FOUNDINGSZeynep YILMAZMaster of Art Thesis , Department of ArchaeologyAdvisor: Asist. Prof. Dr. K. Serdar GİRGİNERApril 2008, 136 pagesIn EBA I period, Cilicia Area was more related to North Syria- Mesopotamia and Inner Anatolia region rather than West Anatolia. It was determined that there has not been any more than some similar samples with West Anatolia.In EBA II period, it was understood that Cilicia was related to Inner Anatolia, east of Amonos Mountains, Amuk, Fırat, North Syria, Mesopotamia, Levant, Cyprus and Cretan. Also, importance of the area was increased and Tarsus became a center for commerce. During this period both marine and land trade took place and as a result of increasing pace in trade the region get familiarized and related with West Anatolia.During EBA III period, there has been many changes in Çukurova Region in cultural ways. There has not only been foundings of ceramic pots such as cup, plate made by mill, depas, tankard, cup with two handles and canteen that was like West Anatolia way but also architectural designs similar to West Anatolia such as megaron was came on the scenes. In this period, there was less relations with Inner Anatolia and North Syria and towards the end of the period from a local dough a new pot shape was created that was a mix of West Anatolia and North Syria pot shapes.