Seramik buluntuların ışığı altında M.Ö. II. binde Çukurova-Orta Anadolu ilişkileri
Relations between Çukurova (cilicia) and central Anatolia in II nd millennium b.c. according to the pottery findings
- Tez No: 217110
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Çukurova, Orta Anadolu, Kizzuwatna, Hitit, Seramik İlişkileri, Çukurova, Central Anatolia, Kizzuwatna, Hittite, Pottery Relations
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
M.Ö.II.Bindeki siyasal yapı içerisinde Hititler'in Kuzey Suriye ve Mezopotamya'ya verdikleri önem nedeniyle bu bölgeye inen yollar üzerinde yer alan Çukurova Bölgesi de onlar açısından önem kazanmıştır. M.Ö.II.Binde Kizzuwatna adıyla bilinen önemli bir Hurri krallığını içinde barındıran Çukurova Bölgesi, bu süreç içerisinde kimi zaman Hititler ile eşit statüde, kimi zamansa onlara tabi bir krallık olmuş, ancak her zaman kültürel özerkliğini korumuştur. Özellikle Hititlerle yapılan eşitlik esasına dayanan son antlaşma olma niteliğindeki Sunassura Antlaşması'ndan sonraki dönemde Kizzuwatna'nın Hititler'in ?arka bahçesi? olduğunu görüyoruz.Bu çalışma sırasında iki bölge arasında benzerlik tespit edilen seramik formlarının yoğunluğu, yine iki bölge arasındaki siyasi, kültürel ve ticarî ilişkilerin boyutuna paralellik göstermektedir. Bölgede özellikle GTÇ'nda Orta Anadolu'nun Hitit malzemesiyle benzerlik söz konusudur. Bu etkinin Gözlükule GTÇ II evresine tarihlenen büyük boyutlu bir yapı ve Yümüktepe'deki sur sisteminde de görüldüğü üzere mimariye de yansıdığı sanılmaktadır..
Özet (Çeviri)
On account of Cilicia?s critical geographical setting as a passageway the Hittites paid special attention to it within the political structure of II. millennium B.C. in connection with their relations to Syria and Mesopotamia. During the II millennium B.C., Çukurova, known then as ?Kizzuwatna?, had lodged a local kingdom, in which the Hurrians dominated ethnically and culturally. For a long time this kingdom stood in an equal status with Hittites; it only became a vassal of the Hittites from 14. century on. Nonetheless, it conserved its own cultural autonomy. Following the annexation period after the conclusion of the ?una??ura Treaty Kizzuwatna became, especially during the 13. century the cultural ?backyard? of Hittites.The study has clearly shown the similarities of ceramic forms in both regions which run as a rule parallel to political, cultural and commercial relations. Especially during the LBA, the similarities of Cilician wares with those of Central Anatolia increase visibly. This effect could also be have been reflected to architecture as seen in a huge building dated to Gözlükule LBA II and in fortification walls of Yümüktepe.