The influence of job satisfaction, organizational commitment, and perceptions of organizational justice on organizational citizenship behavior in tTurkish education sector
Türk eğitim sektöründe iş tatmini, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet algılamalarının örgütsel vatandaşlık davranışına etkileri
  1. Tez No: 217121
  2. Yazar: JÜLİDE PİRALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMRA FERİHA AŞCIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaslık Davranısı, s Tatmini, Örgütsel Baglılık, Örgütsel Adalet, zlenim Yönetimi, Organizational Citizenship Behavior, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Justice, Impression Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalısma, Ankara'daki özel ilkögretim okullarında çalısan ögretmenlerin is tatmini, örgütsel baglılık ve örgütsel adalet algılamalarının örgütsel vatandaslık davranısları (ÖVD) üzerindeki etkilerini incelemektedir. Önceki arastırmalar bu üç degiskenin ÖVD ile pozitif korelasyon gösterdigini ortaya koymustur. Bu üç degiskenin ÖVD üzerindeki etkisi egitim sektörü baz alınarak incelenmistir. Türkiye'de, özellikle egitim sektöründe, bu üç degiskenin ÖVD üzerindeki etkisi bir arada çalısılmamıstır. Türk egitim sistemi 2005-2006 egitim yılından baslayarak, ilkögretimde yeni müfredatın uygulanmaya konulmasıyla birlikte, büyük bir degisim yasamıstır. Uygulanmaya baslanılan ögrenci merkezli yeni müfredat ögretim yöntemlerini de önemli ölçüde degistirmistir. Bu nedenle ilkögretimde ögretmenlerin rolü de degismistir. ÖVD'nın önemi özellikle degisim zamanlarında artmaktadır. ÖVD özellikle yogun rekabet içerisinde bulunan çevrelerde yasanan degisime uyum saglamayı kolaylastırır. Çalısmamız, örgütsel baglılık ve prosedürel adalet algılamalarının özel ilkögretim okulu ögretmenlerinin ÖVD'nı önemli miktarda açıkladıgını ortaya çıkarmıstır. Sonuçlar örgütsel baglılık ve prosedürel adalet algılamaları çerçevesinde yorumlanmıs ve gelecekteki arastırma gereksinimleri özellikle izlenimlerin yönetilmesi açısından irdelenmistir. ii
Özet (Çeviri)
This thesis examines the influence of job satisfaction, organizational commitment, and perceptions of organizational justice on organizational citizenship behaviors (OCBs) of private primary school teachers in Ankara. Previous research has shown that these three variables are significantly correlated with OCB. The effect of these three variables on OCB are studied collectively in the education sector. The study of the effects of the three variables on OCB are rare in Turkey, especially in the education sector which experienced dramatic changes in 2005-2006 education year due to the initiation of a new curriculum at the primary education. The new curriculum is student centered and has changed the methods of teaching drastically. Therefore the role of the teacher has to be changed. OCB is especially important in the times of change and may help to adapt to a changing environment especially facing tough competition. Among the three antecedent variables, organizational commitment and perceived procedural justice are found to account for a significant amount of variance in OCBs of private primary school teachers in our sample. The findings are discussed and future research needs are reviewed especially from the perspective of impression management. v