Old allies facing new threats: The Transatlantic relations within the framework of NATO
Yeni tehditlerle yüzyüze eski müttefikler: NATO çerçevesinde Transatlantik ilişkileri
  1. Tez No: 217128
  2. Yazar: ÇELEN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞEGÜL KİBAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, transatlantik iliskiler, Soguk Savas sonrası, 11 Eylül sonrası, güvenlik, NATO, transatlantic relations, post-Cold War, post-September 11, security
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
11 Eylül terörist saldırıları, transatlantik anlasmazlıga iliskin söylemi uluslararası toplumun gündemine getirdi. Gerçekte ise, Soguk Savas'ın bitiminde Amerika Birlesik Devletleri'nin (ABD) öncü hegemon bir güç olarak ortaya çıkısı, Soguk Savas sonrası dönemin güvenlik algılamaları ve stratejileri için politik bir transatlantik uzlasmazlıgına yol açtı. NATO da uluslararası sistemde meydana gelen bu degisiklikler ile basa çıkmak durumunda kaldı. Ancak 1990'lar süresince Atlantic ittifagının transformasyonu için alınan inisiyatiflerle NATO yeni dünya düzenine uyum sagladı. Fakat, ABD ve Avrupa'nın 11 Eylül sonrası güvenlik tehditleri ile basa çıkmak için gerekli stratejiler konusundaki uzlasmazlıkları, NATO'nun gelecegi hakkındaki tartısmalara bir kere daha öncülük etti. Aslında, ABD'nin 11 Eylül sonrası tek yanlı politikaları Soguk Savas itibariyle zaten varolan transatlantik anlasmazlıgı derinlestirirken, Iraq savasına kadar olan süreçte NATO, müttefiklerin arasındaki bölünmenin en cok yansıtıldıgı yer haline geldi. Bundan dolayı, ABD'nin özel ve geçici olarak kurulmus olan koalisyonlar anlayısı, NATO'nun ABD'nin Afganistan ve Irak kampanyalarında ikincil bir rol oynamasına yol açarak uzun vadede çok yanlı ittifaka zarar verdi. Bu nedenledir ki yeni tehditlerle yüzyüze olan eski müttefiklerin, yenilenmis bir transatlantik güvenlik isbirligi adına, NATO içinde alınacak inisiyatifler sayesinde farklılıklarını uzlastırıp uzlastıramayacaklarını görmek için zamana ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The September 11 terrorist attacks brought a discourse on the transatlantic rift to the agenda of international community. In fact, at the end of the CW, the emergence of the US as the leading hegemonic power gave way to transatlantic divergences concerning security perceptions and strategies of the post-CW era. Also, NATO has been challenged with these drastic changes in the international system. Yet, owing to the initiatives taken for the transformation of the Atlantic alliance during the 1990s, NATO maintained its relevance for the new world order. However, the divergences of the US and Europeans on their strategies to deal with the post-September 11 security threats led to another discussions about the future of NATO. Indeed, as the US? post-September 11 unilateral policies deepened the transatlantic rift already underway since the end of the CW, on the way to Iraq war, NATO turned out to be the place where the divisions between the allies were reflected the most. Hence, the US? preferences for ad hoc coalitions of the willing understanding damaged the longduring multilateral alliance by leading to a secondary role for NATO during the US? Afghanistan and Iraq campaigns. That is why, time is needed to see whether the old allies facing new threats can reconcile their differences in the name of a renewed transatlantic security cooperation through the initiatives taken within NATO?