Change and continuity in the sivas province,1908-1918
Sivas vilayeti'nde değişim ve süreklilik,1908-1918
- Tez No: 217130
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NESİM ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sivas Vilayeti, Modernleşme, Birinci Dünya Savaşı, Ermeni Tehciri, Milliyetçilik, The Sivas Province, Modernization, First World War, Armenian Deportation, Nationalism
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
İkinci Meşrutiyet Dönemi (1908-1918) Osmanlı İmparatorluğu'nda büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Bir taraftan, bu dönem, on sekizinci yüzyıl sonlarında başlayan modernleşme sürecinin bir parçası iken diğer taraftan, kendi özgün dinamikleriyle imparatorluğun son dönemidir. Bu çalışma, İkinci Meşrutiyet döneminde bir yerellikteki, Sivas Vilayeti'ndeki, değişim ve süreklilikleri incelemektedir. Sivas Vilayeti Anadolu vilayetlerinin en büyüklerinden ve nüfus yoğunluğu en fazla olanlarından biridir. Anadolu'nun merkezinde bulunması açısından jeopolitik bir öneme sahiptir. Ayrıca Sivas Vilayeti, Ermeni nüfusunun yoğun olduğu altı doğu vilayeti içerisinde en fazla Ermeni ve Rum nüfusa sahip olanıdır. Sonuç olarak; jeopolitik konumu ve nüfus özellikleri, Sivas vilayetini, İkinci Meşrutiyet döneminde, değişim ve süreklilikleri inceleyebileceğimiz uygun bir yer haline getirmektedir. Bu çalışmada, Sivas Vilayeti'nin dönüşümü nüfus özellikleri, siyasal yaşam, idari yapı, eğitim yapısı ve ekonomik yapı gibi bir takım başlıklar altında incelenmektedir. Bu başlıklar üzerine yapılan çalışma sonucunda İkinci Meşrutiyet dönemine ait üç dinamiğin Sivas Vilayeti'ndeki gelişmeler üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Bu dinamikler, savaş, nüfus hareketleri özellikle Ermeni tehciri ve milliyetçiliktir. Aynı zamanda, bu dinamikler modernleşme politikalarının Sivas Vilayeti'nde nasıl uygulandığını da belirlemektedir. Bu nedenle, Sivas Vilayeti'ndeki dönüşüm/değişim ve süreklilikler bu dinamikler üzerinden değerlendirilmiştir. vii
Özet (Çeviri)
Second Constitutional Era (1908-1918) was a period within which great changes occurred in the Ottoman Empire. On the one hand, it was a part of the modernization process that began in late eighteenth century; on the other hand, it was the last period of the Empire that had its own dynamics. This study is to examine changes and continuities in a locality, the Sivas Province, during the Second Constitutional Regime. The Sivas Province was one of the largest and most populated Anatolian provinces. It located in the middle of Anatolia therefore it had a geopolitical importance. Moreover, it was one of the six Eastern Provinces with a considerable Armenian population. Sivas had the biggest Armenian and Greek population among these provinces. Thus, both geopolitical importance and population characteristics make the province an appropriate place to examine change and continuity during the Second Constitutional Regime. In this study, transformation of the province is examined over some topics such as demographic characteristics, political life, administrative, educational and economic structures. The research about these topics indicates that three main dynamics of the Second Constitutional Regime were influential on developments in the Sivas case. These dynamics are war, population movements especially the Armenian Deportation and nationalism. These dynamics also determined implementation of the modernization policies in the Sivas Province during the Constitutional Regime. Therefore, transformation/change of the province is examined over these dynamics. v