Lloyd George and the dissolution of the Ottoman Empire
Lloyd George ve Osmanlı İmparatorluğunun parçalanması
  1. Tez No: 217131
  2. Yazar: SEDAT ÇİLİNGİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP BOZTEMUR, PROF. DR. ÖZER ERGENÇ, PROF.DR. SEÇİL AKGUN KARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: History, The Ottoman Empire, Lloyd George, First World War, Independence War, The British Empire
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 638
Özet
İngiliz parlamentosunda yarım asıra yakın bir süre görev yapan David Lloyd George, 1916-1922 ylları arasında da başbakanlık görevini üstlenmiştir. Bu tez onun, başbakanlığı döneminde geliştirerek ortaya koyduğu, Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili dış politikalarına odaklanmıştır. Savaş sırasında ve sonrasında, `Türk sorunu'nun her yönü ile ilgilenen Lloyd George, Osmanlı İmparatorluğunun kaderinin belirlenmesinde de önemli bir rol oynamıştır. Ekonomik ve sosyal etkiler tarihteki `güçlü adam' kavramını değiştirmiştir. Ancak, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasında Lloyd George'un oynadığı rol tamamen yadsınamaz. İmparatorluğun yıkılması ve yeni bir Avrupa kurulması sürecinde Lloyd George, içeride Balfour, Curzon ve Curchill ile, dışarıda da Clemenchou, Wilson gibi, benzer görüşlere sahip oyuncularla işbirliği yaparak politikalarını hayata geçirmiştir. Bazı çevrelerce, `Savaşı kazanan adam' olarak da hatırlanan Lloyd George, yetenekleri ve iradesi sayesinde, mütavazi koşullarla hayata başladığı Galler'den gelerek politikada zirveye ulaşmış ve çağdaş bir sosyal devletin kurucusu olmuştur. Onun Osmanlının yok edilmesi yönündeki kararlılığı, kişiliği ve emperyalist yaklaşımlarından çok, Yunanistana olan bağlılığı ile izah edilmekte ve oluşturduğu karar süreçlerinde İngiliz Devletinin etkisi gözardı edilmektedir. Bu çalışmada, Osmanlının parçalanmasına yönelik politikaların oluşmasında ve uygulanmasındaLloyd George ve İngiliz devletinin rolü incelenerek İmparatorluğun yıkılmasında her ikisinin de etkili olduğunun örnekleri incelenmiştir. Bu çalışmada, İngiliz belgelerine dayanarak, Lloyd George ve İngiliz devletinin Osmanlı İmparatorluğuna yönelik politikaların oluşum süreçleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Anahtar sozcukler: Tarih, Osmanli Imparatorlugu, Lloyd George, Birinci Dunya Savasi, Kurtulus Savasi, Britanya Imparatorlugu
Özet (Çeviri)
David Lloyd George, who was the Prime Minister during the period of 1916-1922, served in the British Parliament almost half-century. This thesis focuses on his foreign policy concerning the Ottoman Empire during his Premiership. Lloyd George intruded himself into almost every aspect of the `Turkish Question? during and after the World War I, and was at the `centre? in determining the fate of the Ottoman Empire. Although, the effect of `forces? of economics and social elements have replaced the `Great Man? theory of history, as it is in this case, Lloyd George?s role in the dissolution of the Empire can not be truly abandoned. In the episode of `building? a new Europe and the dissolution of the Empire, Lloyd George worked closely with other actors such as; Clemenceau, Wilson and on domestic platform, Balfour, Curzon and Churchill who all shared the very similar views. Lloyd George, starting from a modest and humble Welsh background, made his way in politics to the top, through his ability and persistent determination and earned rightfully to be remembered as the `man who won the war? and as the founder of modern welfare state. His determination to `finish? the Ottoman Empire is often attributed to his devotion to Greece rather than to his personality and imperialistic approach; on the other hand, the British State?s role in decision making process in this issue is overlooked. This study, attempts to establish the roles of Lloyd George and the British State during the attempts for the dissolution of the Ottoman Empire, and exemplifies theformation and implementation of the policies towards the Ottoman Empire, an end carried out whether due to Lloyd George or otherwise. This study traces in detail the evolution of Lloyd George?s and the British State?s policies in regard to the Ottoman Empire, and is based primarily on original research conducted in private and governmental documentary collections in England.