Personal consequences of work under new economy:The case of METU-technopolis
Yeni ekonomi koşullarında çalışmanın kişisel sonuçları:ODTÜ-teknokent örnegi
  1. Tez No: 217143
  2. Yazar: C. METİN KODALAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. ÜNAL NALBANTOĞLU, YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni ekonomi, teknokent, ODTÜ-Teknokent, çalısma kültürü, New economy, technopole, METU-Technopolis, work culture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalısması, `yeni ekonomi' kosulları altında çalısmanın sonuçlarını, nitelikli beyaz yakalı çalısanlar açısından sosyolojik boyutlarıyla sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalısma, hızla büyüyen yüksek teknolojik is ve kisisel sonuçları üzerine ısık tutma çabasındadır. Yaklasık yirmi yıldan bu yana, küresel enformasyon ekonomisinin hızlı degisimi yeni bir tür isgücü, çalısma kültürü ve farklı toplumsal dönüsümleri de beraberinde getirdi. Çalısmanın merkezinde çok sayıda nitelikli çalısanın isgücüne katılması ve böylelikle çalısma kültürü ile ilgili ortaya çıkan degisimler yer almaktadır. Bu degisimin neticesinde ortaya çıkan yeni is örgütlenmeleri, istihdam biçimleri ve çalısma kültürü incelemeye deger bir konu olmaktadır. Türkiye için henüz yeni bir kavram olan teknokentler ise, bahsedilen teknolojik dönüsümün açık sekilde görülebildigi yerler olmaktadır. leri teknolojik üretim yapan firmaların yer aldıgı ODTÜ-Teknokent, esnek üretim ve istihdam yöntemlerinin yaygın olarak kullanılması ve yüksek nitelikli bir isgücüne sahip olması nedeniyle projenin arastırma sahası olarak seçilmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to present the sociological dimensions of high-technological work from the perspective of highly-qualified white-collar professionals under the conditions of `new economy?. This study tries to shed some light on the rapidly growing professional hightech work and its interrelation with personal consequences. The pace of change and the acceleration of global informational economy have created a new kind of workforce, introduced new cultures of work, and witnessed diverse social transformations for more than twenty years. At the core of this research, it aims at providing a broad sociological perspective on the changes which are brought by the entry of a large number of well-educated young people into the workforce. New forms of work organization, employment, and the new cultures of work and identity that emerged in this industry is taken into consideration. Technopoles as a newly emerging concept for Turkey, are clusters where this so-called technological change could be clearly observed. METU-Technopolis is chosen as the field of research due to the widespread use of flexible production employment methods and highlyqualified labor force.