A comparative analysis of software industry development strategies: India, Ireland and Turkey
Yazılım endüstrileri gelişim stratejilerinin karşılaştırmalı analizi: Hindistan, İrlanda ve Türkiye
- Tez No: 217152
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK GERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Endüstrisi, Bilgi ve letisim Teknolojileri, Gelismekte Olan Ülkeler, Hindistan, rlanda, Türkiye, Software Industry, Information and Communication Technologies, Developing Countries, India, Ireland, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalısma yazılım endüstrisinin küresel anlamda önemini vurgulamanın yanısıra, irlanda, Hindistan ve Türkiye yazılım endüstrilerinin ekonomik, sosyal ve yapısal boyutlarını incelemektedir. Gelismekte olan ülkeler ölçeginden gelip, global yazılım endüstrisinde önemli ihracat basarıları elde ettiklerinden, Hindistan ve rlanda bu çalısmanın merkezinde olacaklardır. Bu baglamda, Hindistan ve rlanda'nın endüstriyel ve ulusal yazılım stratejilerinin belirlenmesi ile bu stratejilerin uygulama alanındaki sonuçları ve basarı degerlendirmeleri yapılmaktadır. lgili degerlendirmeler sonucunda, Türkiye yazılım endüstrisinin analizi yapılmıs ve ülke dinamikleri gözönünde tutularak, gelecege yönelik öneriler sunulmustur. Teorik perspektifte ise Hindistan, rlanda ve Türkiye yazılım endüstrileri, Richard Heeks'in ?Gelismekte Olan Ülkelerde Yazılım Stratejileri? modeli temelinde uygun yaklasımlarla incelenmektedir. Ayrıca, üç ülke temelinde baslatılan çalısmada, küresel yazılım endüstrisinin ülkeler bazındaki is bölümü, ?merkez-çevre? yaklasımı çerçevesinde incelenmekte ve gelismekte olan ülkelere ulusal yazılım endüstrileri odaklı öneriler sunulmaktadır. Sonuçlar, yazılım endüstrisi gelismis ülkelerin yüksek katma degerli isleri kendi ülkelerinde yapmakta olduklarını, fakat yazılım gelistirme projelerindeki düsük katma degerli islerde ise isgücü maliyeti, nitelikli insan kaynakları, vergi avantajı, cografik pazar pozisyonu vb. avantajlarından dolayı gelismekte olan ülkeleri kullandıklarını ortaya koymustur.
Özet (Çeviri)
This thesis emphasizes the importance of software industry within global perspective, in addition, aims to study the economic, social and structural dimensions of Indian, Irish and Turkish software industries. Because of coming from developing countries scale and attaining to significant software export achievements in global software industry, India and Ireland will be in center of this study. In this context, the determination of India and Ireland?s industrial and national software strategies and the results and achievement evaluations in application case are accomplished. In consequence of related assessments, Turkish software industry is analyzed and future oriented suggestions are presented via taking into account country dynamics. In theoretical perspective, Indian, Irish and Turkish software industries are analyzed on the basis of Richard Heeks? ?Software Strategies in Developing Countries? model with appropriate approaches. Beyond, in this study, which is commenced on the basis of three countries, division of labor of global software industry will be analyzed in ?core and periphery? framework and the suggestions will be presented to developing countries on their national software industries. The findings of the study indicate that, countries which have advanced national software industries keep high value added phases in their home countries, however outsource low value added phases of software development projects to developing countries because of workforce cost, qualified human resources, tax incentives, geographical market position etc. advantages.