The budget of the European Union: Need for a reform
Avrupa Birliği bütçesi: Bütçede reform
  1. Tez No: 217156
  2. Yazar: MÜGE HAYRİYE GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF AKBOSTANCI ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AB Bütçesi, Doğu Bütünlesmesinin Bütçesel Etkileri, AB Bütçe Reformu, The EU Budget, Budgetary Implications of Eastern Enlargement, EU Budget Reform
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalısmada, Avrupa Birliği'nde yasanan son bütçe krizinin siyasi ve mali nedenleri incelenmistir. Birlik bütçesinin genisleyen Birliğin değisen amaçlarının basarılmasına ve Üye Devletlerin bütçe katkılarının daha adil bir yapıya kavusturulmasına yönelik olası reform seçenekleri tartısılmıstır. Bu amaçla ilk olarak Birlik bütçesinin amaçları, gelisimi ve gelir gider kalemlerini incelenmis ve daha sonra mevcut Öz Kaynaklar Sistemi'nin aksayan yönlerinin genel bir analizi yapılmıstır. Çalısmada genel olarak bütçe reformunun hangi alanlarda yapılabileceği konusuna yoğunlasılmıstır. Diğer taraftan, Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin Birliğe üyeliğinin bütçesel etkileri ve bu çerçevede Birliğin 2000-2006 yılları ile 2007-2013 yıllarını kapsayan mali perspektiflerinin nasıl sonuçlandığı incelenen diğer konular arasındadır.
Özet (Çeviri)
This thesis assesses the underlying political and financial reasons of the recent budgetary crisis of the European Union. It aims to discuss the possible reform alternatives for the European Union budget in order to improve it to better serve for the objectives of the enlarged Union and to enable the Member States to share the budget burden more fairly. To this purpose, the thesis first analyzes the budget of the European Union in terms of its aims, evolution and structure of revenue and expenditure items and than presents a general overview of the shortcomings of the present own resources system. In general, the thesis discusses possible reform areas, in which the reform process could take place. The thesis also shows how the Union overcame the policy challenges, and particularly the budgetary implications brought out with the inclusion of Central and Eastern European countries and how its financial perspectives covering the 2000-06 and 2007-2013 periods were finalized.