Ğazzâlî'nin Minhâcü'l-Abidîn adlı eserinde geçen hadislerin tahriç ve değerlendirilmesi
Sourcing and determining the hadiths at Ghazzali's Minhacul Abidin
  1. Tez No: 217349
  2. Yazar: MEDİNE KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Gazzâlî, Tahriç, Minhâcü'l-Âbidîn, Sünnet, Hadis, Ghazzalı, Source, Mınhacul Abıdın, Hadiths, Sunnath
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İslam kültür ve medeniyeti Kur'an-ı Kerim'den ve Allah Rasulü'nün yasayıs ve düsünceleri demek olan sünnetten kaynaklanır. İslam kültür ve medeniyetinin dogru anlasılması için Kur'an-ı Kerim'in ve sünnetin dogru anlasılması gerekir. Tarihi süreçte bir kısım tahriç çalısmaları yapılmıstır. Tahriç hadisin kaynagını ögrenmek ve sözün Allah Rasulü'nün söyleyip söylemedigini tespit etmektir. Bu çalısma Gazzâlî'nin Minhâcü'l-Âbidîn adlı eserinde kullandıgı hadislerin tahriç ve degerlendirilmesidir. Gazzâlî XI. yüzyılda yasamıs büyük İslam âlimlerindendir. Felsefe, fıkıh kelam ve tasavvuf konularında birçok eser vermistir. Ellibes yıllık hayatını okuma, yazma ögretmekle geçirmistir. Çalısma giris ve iki bölümden olusmaktadır. Giriste konunun önemi ve kaynaklar hakkında bilgi verilmistir. Birinci bölümde Gazzâlî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmistir. İkinci bölümde ise, eserde zikredilmis olan 90 hadisin tahriç ve degerlendirilmesi üzerinde durulmustur. Arastırma sonucunda 90 hadisin %37,7'si makbul, %56,6'sı merdut hadis olarak tespit edilmistir. Görüldügü gibi hadislerin çogunun zayıf oldugu ortaya çıkmaktadır. Bunda Gazzâlî'nin hadis bilgisini zayıf olmasının etkisi vardır. Nitekim Gazzâlî'nin kendisi de hadis bilgisinin zayıf oldugunu ifade etmektedir. Bu tip çalısmaların baska eserlere de yapılması birçok eserimizin ilmi yönden degerini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
The culture and civilization of Islam arise from Holy Quran and from sunnath which is life and thoughts of Messanger of Allah. To understand the culture and civilization of Islam correctly, it is necessary to understand Holy Quran and sunnath. In historical process, some source studies (tahric) done. Sourcing (tahric) is learning the source of hadith and determining the word that if the Messanger of Allah said or not. This study is source and evaluation of the hadiths which is used in Minhacu?l-Abidin of Ghazzali. Ghazzali is one of the prominance Islam scholar who lived on 11th century. He is composed many works about fıqh, logos (Kelam) and sufism. He lived his life with reading-writing and teaching. This study is composed of introduction and two chapters. In introduction given information about the significance of the subject and sources; at first chapter given information about the life of Ghazzali and his works. At second chapter, we studied the source and determining of 90 hadiths. At the end of the study, we determined that % 37,7 of hadiths are acceptable (makbul), % 56,6 are castaway (merdud) hadith. As seen in this study, most of hadiths are weak. At this point we can see that Ghazzali?s knowledge about hadith is weak. Thus, Ghazzali also expressed that his knowledge about hadith is weak. To do this to other studies would establish worth lots of works from the side of academic.