مُخْتَصَرٌ في الفقْهِ مما ليس في الرَّوضةِ والمنهاجِ (من أوَّلِ كتابِ الدِّيات إلى نهاية ِكتابِ النَّذر)للعلامة عبد الملك بن علي بن أبي المنى البابي الحلبي (دراسةً وتحقيقاً)
Abdülmelik Ali bin Ali el Bâbî'nin er-Ravda ve'l-Minhac isimli eserinde yer almayan fıkıh konularının özeti (Diyet bölümünün başından adak bölümünün sonuna kadar) isimli eserinin tahkik ve analizi
- Tez No: 810212
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, el-Bâbî el-Halebî, er-Ravza, el-Minhac, Diyetler, Adak, Jurisprudence (Fiqh). Al-Babi Al-Halabi. Al-Rawda. Al-Minhaj. Blood Money. Vow
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma Abdülmelik Ali bin Ali el Bâbî'nin er-Ravda ve'l-Minhac isimli eserinde yer almayan fıkıh konularının özetini içermektedir. Çalışma diyet bölümüyle başlamakta ve adak bölümüyle sona ermektedir. Bu çalışmanın önemi müellifin ilmi seviyesinden kaynaklanmaktadır. Şafiî mezhebinin ileri gelen alimlerinden ders almıştır. Kitabında kendine has takip ettiği yöntemle şeyhlerinden ayrılmıştır. el-Bâbî el-Halebînin bu kitabı alanında özgün kitaplardan kabul edilir. Müellif, ulema ve fakihlerin İmam Nevevi'nin er-Ravza ve el-Minhac kitabında bulunmayan görüşlerini topladı. Uyguladığı yöntemle güzel bir şekilde kitapta kendini gösterdi. Kitabı bölümlere ve konulara ayırdı. Sonra müellif, Hanbeli, Maliki Hanefi mezhebinin görüşleriyle Şafii mezhebinin görüşlerini karşılaştırmaktadır. Bu çalışmada Mısırdaki Ezheriye kütüphanesindeki iki el yazmasını dikkate aldım. Müellifin hayatı ve ilmi çalışmasını tarihi tahlil yöntemiyle inceledim, elyazma kısmı, eserin tahkik yöntemine göre incelenmiştir. Çalışmanın ulaştığı önemli sonuçlar: Kitap İmam Nevevi'nin er-Ravza ve el-Minhac isimli eserinde bulunmayan konuları içermektedir. Müellif söze bu iki kitap dışında olan konularla başlamakta akabinde diğer kitaplarda olan konularla eksiklikleri tamamlamaktadır. Özellikle çağındaki fıkhi problemlere değinmektedir. Örneğin, Şam'ı ve Irak'ı işgal eden Tatarlar aracılığıyla gelen haşhaş içme konusu. Halebi açıklamaya ihtiyaç duyulan konulara kısaca açıklamalar getirmiştir. Onun kaynakları çeşitlidir: İmam Şafiî'nin Kitabü'l-Üm'ü, İmam Nevevî'nin Şafiî mezhebiyle ilgili kitapları ve özellikle Sahihi Müslim'in Şerhi. Diğer Kitaplar: Örneğin, el-Mâverdinin el-Hâvisi, Şerhu'r-Râfî, Fetâvâ İbn Salah, el-Minhac üzerine İbnü'l-Mülkinîn şerhi, Hala elyazması kitaplardan nakilde bulunmuştur. Örneğin İmam Gazali'nin el-Basit ve'l-Vasît'i, İbn Es-Sıbağ'ın eş-Şâmil'i. Bazıları çok az bulunmakta bir kısmı günümüze kadar kayıptır. Örneğin İmam Beğavî'nin et-Ta'likası. Yine Kitapta hassas akidevî konular tartışılmıştır. Cahilin Allah'ın sıfatlarını inkarı, tevhitle ilgili konular, kelime-i şehadetin Arapça veya başka dillerle ifade edilmesi, felsefe ve mantık ilmiyle meşguliyetin hükmü. İmam Şafiî'nin eski ve yeni görüşlerini ayırmada müellifin yetkinliği görülmektedir. Kitabı büyük şöhrete ulaşmıştır. Ondan sonra gelen Şafi Mezhebinin alimlerinden Şeyhul İslam Zekeriyya ve Şihabuddin er-Ramlî ve başkaları el-Bâbî'nin bu kitabına itimat etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to study and investigate a valuable scholarly manuscript, which is“Muhtasar Ma Fi Al-Rawda Wa Al-Minhaj”by the blind scholar Abd al-Malik bin Ali bin Abi al-Muna al-Babi al-Halabi (d. 839 AH). The scope of the study is determined from the beginning of the book of blood money to the end of the book of vows. The importance of this study comes from the author's scholarly standing, as he took from the great Shafi'i scholars, and was able to independently of his sheikhs with a special approach that he followed in his book. And his method was distinguished by good presentation and organization, so the jurisprudential chapters are divided into chapters, and the chapters are divided into branches and benefits, then he presents the sayings of the four Hanbali, Maliki and Hanafi jurists, and compares them with the sayings of the scholars of the Shafi'i school. This study used two copies of the manuscript in the Al-Azhar Library in Egypt. The study followed the historical descriptive approach when translating the author, presenting his biographical and scholarly biography, and the method of investigation and commentary in the edited text. The most important concluions of this study were: The idea of the book is based on listing issues that are not in Al-Rawdah and Al-Minhaj of Imam Al-Nawawi, so he used to start talking from these two originals, then complete the shortcomings from what came in other books, especially the urgent jurisprudential issues in his era: such as drinking hashish that came with the Tatars when they invaded Iraq and the Levant. Al-Babi Al- Halabi did not comment on issues except a little in what needed clarification. As for his sources, he used various sources, such as: Al-Umm by Al-Shafi'i, and the books of Imam Al-Nawawi in the Shafi'i school of thought - especially Sharh Sahih Muslim - and other books such as: Al-Hawi by Al-Mawardi, Sharh Al-Rafi'i, and Fatwas of Ibn Al-Salah, and Sharh Ibn Al-Mulqqin's Ala Al- Minhaj, and he quoted from books that are still in manuscript form, such as: Al-Basit wa-Waseet by Imam Al-Ghazali, and Al-Shamel by Ibn Al-Sabbagh, and some of them are rare or missing to this day, such as: Al-Taliqah by Imam Al-Baghawi. The book discussed delicate issues in the faith, such as: blasphemy of an ignorant of the attributes of God Almighty, and issues related to monotheism, pronouncement of testimony in Arabic and non-Arabic, and the rule of engaging in philosophy and the science of logic, and he distinguished between them. His book has reached a great importance, so that all the Shafi'i scholars who came after him relied on the book of the blind scholar, such as: Sheikh Al-Islam Zakariya Al-Ansari, Shihab Al-Din Al-Ramli and others.