Güftesi divan şairlerinden Leyla Hanım'a ait bestelerin usul-aruz vezni ilişkisi yönünden incelenmesi
A study of the compositions the lyrics of which belong to Leyla Hanim regarding rhythm-aruz meter relations
  1. Tez No: 217378
  2. Yazar: HALİME ESRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. YUSUF AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Leyla Hanım, Bestelenmiş Divan Şiirleri, Usul, Aruz Vezni
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı 19. yüzyıl divan şairlerinden Leyla Hanım'ın bestelenmiş eserleri üzerindeki usul-aruz vezni ilişkisini belirlemek ve Leyla Hanım'ın hayatını edebî şahsiyeti çerçevesinde anlatmaktır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmada, şairin hayatı ve edebî kimliği hakkında bilgiler verilmiş, Leyla Hanım şiirinin özellikleri anlatılmıştır. Güftesi Leyla Hanım'a ait 15 adet bestenin notalarına ulaşılarak, bu eserler üzerinde çeşitli tespitler yapılmıştır. ?Leyla Hanım Divanı? ve çeşitli güfte mecmualarından eserlerin doğru güftelerine ulaşılmış, şekil ve anlam incelemeleri yapılmıştır. Daha sonra, bu eserlerin bestelendikleri usul kalıpları üzerinde güftelerin aruz vezinleri gösterilmiştir. Böylece, güftesi Leyla Hanım'a ait bestelerde hangi usulün hangi aruz vezniyle kullanıldığı saptanmıştır. Araştırma, Türk musikisinde kullanılmış (divan şiiri) güftelerin usul-aruz vezni ilişkisini incelemede bir başvuru eseri olma işlevini görecektir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to determine the relations between rhythm and Aruz Meter in the composed works by one of the Divan poets of the 19th century, Leyla Hanım, and to provide information about her life regarding the point of her literary personality. In the study, keeping the goal in mind, we gave information about her life and her literary style, as well as stating the characteristics of her poems. Having reached the notes of fifteen compositions whose prose belongs to her, we obtained some determining. We obtained the correct lyrics booklet of the works through“Leyla Hanım Divanı”and some other lyrics booklet, and then we examined their forms and meanings. The Aruz meter of the lyrics was shown on the rhythm patterns they were composed in. Therefore, in the composition belonging to Leyla Hanım, which Aruz meter was written in accordance with which rhythm is designated. The study has the characteristics of being a method of examining the relations between rhythm and Aruz of the lyrics of Divan Poetry used in Turkish Music. Key words : Leyla Hanım, Composed Divan Poems, Rhythm, Aruz Meter