Cumhuriyet döneminde bestelenmiş Farsça güfteli eserler bağlamında Cinuçen Tanrıkorur'un Farsça güfteli Âyin-i şerifleri
Cinuçen Tanrıkorur's Ayin-i sherifs with Persian lyrics in the context of works with Persian lyrics composed during the Republican period
- Tez No: 990782
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi Osmanlı/Türk Müziği, Farsça, Cinuçen Tanrıkorur, Ayin-i Şerif, Ottoman/Turkish Music of the Republican Period, Persian, Cinuçen Tanrıkorur, Ayin-i Şerif
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tezin amacı, Cinuçen Tanrıkorur'un Cumhuriyet döneminde bestelediği Farsça güfteli eserleri, özellikle de tasavvuf müziği formları incelenerek, bu bağlamda Tanrıkorur'un bestelediği dört ayin-i şeriften hareketle güfte seçimlerinde yararlandığı kaynaklar, güftelerin tasavvufî bağlamdaki anlamları, aruz vezni ile usul arasındaki uyum ve eserlerin klasik dönem ayin-i şerifleriyle benzerlik ve farklılıkları ortaya konmuştur. Farsça güfteli Âyin-i Şerîflerini tespit etmek, analiz etmek ve Türk müzik kültürü içindeki yerini ortaya koymaktır. Cumhuriyet dönemi Türk müziğinde Farsça güfteli eserlerin üretim, kabul ve devamlılık süreçlerini araştırmak; bu tür eserlerin kültürel, dilsel ve dini boyutlarını ortaya koymak. Cinuçen Tanrıkorur'un bestecilik anlayışını, özellikle Mevlevî gelenek içindeki konumunu ve Farsça güfte tercihlerinin gerekçelerini incelemek. Tanrıkorur'a ait olduğu tespit edilen Farsça güfteli âyin-i şerîfleri, hem musiki formları hem de edebi içerikleri açısından çözümleyerek; söz-müzik ilişkisini, makam seçimini, usul yapılarını ve formların Mevlevî gelenekteki yerini değerlendirmek. Bu bağlamda, Farsça'nın Cumhuriyet sonrası dinî-tasavvufi musiki repertuarındaki varlığına dair bir panorama sunmak ve bu repertuarın kültürel devamlılık/yenilik eksenindeki konumunu tartışmak. Yöntem: Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli ile yürütülmüştür. Veriler, belgesel tarama yöntemiyle toplanmış; güfte ve nota metinleri, Divan-ı Kebir ve diğer klasik tasavvuf edebiyatı kaynaklarıyla karşılaştırılmıştır. Analiz sürecinde içerik analizi ve hermeneutik (yorumsamacı) yaklaşım kullanılmış, güfteler tasavvufun dört kapısı (şeriat, tarikat, marifet, hakikat) bağlamında değerlendirilmiş; aruz vezni ile usul–mana ilişkisi çözümlenmiştir. Ayrıca Tanrıkorur'un eserleri klasik dönem ayin-i şerifleriyle karşılaştırılmıştır. Cumhuriyet Döneminde Bestelenmiş Farsça Güfteli Eserler Bağlamında Cinuçen Tanrıkorur'un Farsça Güfteli Âyin-i Şerîfleri" başlıklı bir tezde kullanılabilecek yöntemler, hem müzikolojik, hem edebî, hem de kültürel-tarihsel analizleri kapsayan çok yönlü bir yaklaşımı gerektirir. Müzikolojik Analiz Yöntemiyle, bestelenmiş âyinlerin müzikal yapısı incelenmiş, sırası ile Âyin-i şerîfin bölümleri (Ağır Semâî, Yürük Semâî, Devri Kebîr vb.) form bakımından analiz edilmiş, eserlerde kullanılan makamlar tespit edilirek klasik Mevlevî âyinleriyle karşılaştırılmış, kullanılan usûller (devr-i kebîr, hafîf, düyek vb.) belirlenmiş, güftelerle bestelenen melodik yapıların ahenk düzeyi, vurgu, motifler incelenmiştir. Tarihsel ve Kültürel Bağlam Analizi bağlamında, Cumhuriyet dönemi müzik politikaları, dönemin kültürel politikaları ve dil reformlarının, Farsça güfteli eserlere etkisi değerlendirilmiş, Mevlevî müziğinin dönüşümü ve Cumhuriyet dönemi sonrası Mevlevî geleneğin yaşama/aktarma biçimleri gözden geçirilmiş, Tanrıkorur'un dönemiyle ilişkisi bağlamında yaşadığı dönem, çevresi, müzik anlayışı ve etkileri ele alınmıştır. Ayrıca Belgesel ve Arşiv Taraması bağlamında, Tanrıkorur'un eserlerinin notaları, özellikle Farsça güfteli olanlar, incelenmiş, eser katalogları taranmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda Tanrıkorur'un güfte seçimlerinde Divan-ı Kebir ve klasik tasavvuf edebiyatından yararlandığı tespit edilmiştir. Birinci selamlarda tamamen Farsça beyitlerin tercih edildiği, diğer bölümlerde ise Türkçe ve Farsça beyitlerin birlikte kullanıldığı görülmüştür. Güftelerin tasavvufî içerikleri, usul–vezin uyumu ile bütünleşmiş; böylece hem anlam hem de ritmik yapı arasında dengeli bir bağ kurulmuştur. Tanrıkorur'un ayin-i şerifleri, klasik ayin geleneğine bağlılık göstermekle birlikte, Cumhuriyet dönemi müzik anlayışı çerçevesinde özgün bir üslup ortaya koymaktadır. Bu yönüyle eserler, hem geleneksel sürekliliği korumakta hem de yeni döneme ait estetik anlayışı yansıtmaktadır. Araştırma, Cumhuriyet döneminde Farsça güfte kullanımının müziksel ve tasavvufî boyutlarına ışık tutmakta ve alan yazına katkı sağlamaktadır. Tanrıkorur'un eserlerinde makam geçkilerini zengin motiflerle kullandığı, makam geçişlerine dikkat ettiği tespit edilmiştir. Form yapısını ustalıkla kullandığı, bestelerinde geleneksel yapı ile bestecinin kendi üslubunu harmanladığı gözlemlenmiştir. Tanrıkorur'un bestelerinde hem geleneksel Türk mûsikîsi tavrını benimsemiş hem de yenilikçi öğelere yer verdiği saptanmıştır. Sonuç Tanrıkorur'un kutsal ayini, klasik ayin geleneğine bağlılığını gösterirken, aynı zamanda Cumhuriyet dönemi müzik anlayışı çerçevesinde özgün bir üslup sergilemektedir. Bu bağlamda eserler hem geleneksel sürekliliği korumakta hem de yeni dönemin estetiğini yansıtmaktadır. Bu araştırma, Cumhuriyet döneminde Farsça söz kullanımının müzikal ve tasavvufi boyutlarına ışık tutmakta ve literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this thesis is to examine the Persian lyrics composed by Cinuçen Tanrıkorur during the Republican period, especially the forms of Sufi music, and in this context, to reveal the sources that Tanrıkorur used in choosing the lyrics, the meanings of the lyrics in the Sufi context, the harmony between the aruz meter and usul, and the similarities and differences of the works with the classical period ayin-i şeri. The aim is to identify and analyze Âyin-i şerifs with Persian lyrics and to reveal their place within Turkish musical culture. To investigate the processes of production, acceptance, and continuity of works with Persian lyrics in Turkish music during the Republican period, and to reveal the cultural, linguistic, and religious dimensions of such works. To examine Cinuçen Tanrıkorur's compositional approach, particularly his position within the Mevlevi tradition, and the reasons for his choice of Persian lyrics. The aim of this study is to analyze the âyin-i şerifs with Persian lyrics identified as belonging to Tanrıkorur in terms of both their musical form and literary content, assessing the relationship between lyrics and music, the choice of makam, usul structures, and the place of these forms in the Mevlevi tradition. In this context, we present a panorama of the presence of Persian in the post-Republican religious-Sufi musical repertoire and discuss its position within the axis of cultural continuity/innovation. Method: The research was conducted using a descriptive survey model, a qualitative research method. Data were collected using a documentary survey method, and the lyrics and notation were compared with the Divan-ı Kebir and other classical sources of Sufi literature. Content analysis and a hermeneutic approach were employed in the analysis, and the lyrics were evaluated within the context of the four gates of Sufism (shariah, order, marifet, and truth). The relationship between usul and meaning was analyzed through the aruz meter. In addition, Tanrıkorur's works were compared with the classical period sacred rituals. The methods employed in a thesis titled“Cinuçen Tanrıkorur's Persian Lyric Âyin-i Şerîfs in the Context of Persian Lyrics Composed during the Republican Period”require a multifaceted approach encompassing musicological, literary, and cultural-historical analyses. Using the Musicological Analysis Method, the musical structure of the composed âyins was examined. The sections of the âyin-i şerîf (Ağır Semâî, Yürük Semâî, Devri Kebîr, etc.) were formally analyzed. The makams used in the works were identified and compared with classical Mevlevi âyins. The usûls used (devr-i kebîr, hafîf, düyek, etc.) were determined. The melodic structures composed with the lyrics were examined for their harmony, emphasis, and motifs. In the context of Historical and Cultural Context Analysis, the musical policies of the Republican period, the cultural policies of the period, and the language reforms were examined in terms of the impact of the Persian language on the The influence of Tanrikorur on the lyrics of his works is evaluated, the transformation of Mevlevi music and the ways in which the Mevlevi tradition has been lived and transmitted after the Republican era are reviewed, and the period in which Tanrikorur lived, his environment, his musical approach, and his influences are discussed within the context of his relationship with his time. Furthermore, within the context of Documentary and Archive Scanning, the scores of Tanrikorur's works, especially those with Persian lyrics, were examined, and his work catalogs were scanned. Findings: The research revealed that Tanrikorur drew on Divan-ı Kebir and classical Sufi literature in his choice of lyrics. It was observed that Persian couplets were preferred entirely in the first greetings, while Turkish and Persian couplets were used together in the remaining sections. The Sufi content of the lyrics is integrated with the harmony of usul and meter, thus establishing a balanced connection between both meaning and rhythmic structure. Tanrikorur's sacred rituals, while adhering to the classical ritual tradition, exhibit a unique style within the framework of the musical understanding of the Republican era. In this respect, the works both preserve traditional continuity and reflect the aesthetics of the new era. The research sheds light on the musical and mystical dimensions of the use of Persian lyrics during the Republican period and contributes to the literature. It has been observed that Tanrıkorur uses makam transitions with rich motifs and pays careful attention to makam transitions in his works. It has been observed that he masterfully uses formal structure and blends traditional structures with the composer's own style in his compositions. It has been determined that Tanrıkorur's compositions both embrace traditional Turkish musical styles and incorporate innovative elements. Results: Tanrıkorur's sacred liturgy demonstrates a commitment to the classical liturgical tradition while also exhibiting a unique style within the framework of the musical understanding of the Republican period. In this respect, the works both preserve traditional continuity and reflect the aesthetics of the new era. This research sheds light on the musical and mystical dimensions of the use of Persian lyrics during the Republican period and contributes to the literature.