İşletmelerde sosyal pazarlama faaliyetlerinin performansa ve marka bilinirliğine etkileri üzerine bir araştırma
A research: The effect of the social marketing activities on the performance and brand recognition
- Tez No: 217394
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUAMMER ZERENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Pazarlama, Performans, Marka Bilinirligi, Social Marketing, Performance, Brand Recognition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Küresel rekabet ortamında isletmelerin temel amacı kar elde etmekle birlikte, satısları artırmak, toplumun çıkarını gözetmek, imajını, toplum içinde prestij ve saygınlıgını artırmak gibi amaçlar da hedeflenmektedir. Bu baglamda isletmeler için üretilen ürün ve hizmetlerin nitelik ve nicelik özellikleri kadar, pazarlama faaliyetlerinin basarısı da önem kazanmaktadır. Bu amaçla isletmeler, faaliyet gösterdikleri pazarların sosyo-kültürel özelliklerini dikkate alarak sosyal sorumluluk düzeylerini belirleyen çesitli stratejiler ortaya koymaktadırlar. Sosyal sorumluluk kavramı isgörenlerin isletmelerde esas kaynak olarak algılanmaya baslanmasından sonra önem kazanmıstır. Ayrıca üçüncü dünya ülkelerindeki isgörenlere kötü davranıldıgının ortaya çıkması, bu durumun birçok sivil toplum kurulusu tarafından protesto edilmesi, müsterilerin tüketim tutumlarını degistirerek sosyal sorumluluklarının bilincinde olan üreticileri seçmeye baslaması ve tasarruf sahiplerinin yatırımı kararı verirken aday isletmelerin sosyal sorumluluklarına uygun faaliyet gösterip göstermediklerini incelemeleri, isletmelerin bu konuya daha fazla önem vermelerine neden olmustur. Bu çalısma sosyal pazarlama faaliyetlerinin performansa ve marka bilinirligine etkilerini belirlemek üzere gerçeklestirilmistir. Çalısma üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde küresel rekabet ortamında pazarlama faaliyetleri ve pazarlamanın gelisimi incelenmistir. ikinci bölümde sosyal pazarlama kavramı ve unsurlarının neler oldugu incelenmistir. Üçüncü bölümde ise sosyal pazarlamanın performansa ve marka bilinirligine etkileri ile ilgili olarak hazırlanan anketin uygulanması ile elde edilen verilerin analiz ve degerlendirilmeleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the global competition area, the main goal of the organizations is not only to earn profit but also to increase the sales, to respect the public?s interests, to strengthen the image, respectability and prestige. In this context, performance of the marketing activities becomes important as much as the quality and quantity features of the products for the organizations. To this end, organizations put forth different kinds of strategies to set their social responsibility level in their own market by considering the market?s socio-cultural features. Social responsibility became important after starting to perceive the employee as the main resource of the organization. Organizations attach much more importance to this subject because of realization of the existing bad treatment towards the employees in the third-world countries by the rest of the world, the protests of this situation by the NGOs, the change of consumption attitudes of customers and the tendency of them to choose socially responsible organizations. Another important factor is that while the investors are making decisions about an investment, they started to look at whether the candidates are socially responsible. This study investigates the effects of the social marketing activities on the performance and the brand recognition. It consists of three sections. Section one studies marketing activities and development of marketing in the global competition area. Section two examines social marketing concept and its components. Section three analyzes and assesses the overall survey data about the effects of the social marketing activities on the performance and the brand recognition.