Süreğen hastalıklı çocukların kaynaştırma eğitim ortamlarında karşılaştıkları güçlüklerin öğretmen, aile ve çocuklar açısından değerlendirilmesi
An evaluation of difficulties of children with chronic sickness in the integrative settings from the perspectives of teachers, parents and the children
  1. Tez No: 217425
  2. Yazar: ERKAN TAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Süregen hastalıklı çocuklar, kaynastırma, Hastane lkögretim Okulları, ilkögretim. Erkan, Children with chronic sickness, integration, hospital schools, primary education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bakanlığın önemli görevlerinden büyük bir kısmını yerine getirme görevini üstlenen, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 22 Mart 1926 tarihinde kabul edilip Süregen hastalıklı çocukların çogunun kaynastırma egitim ortamlarında egitimleri boyunca birçok güçlüklere sahip oldukları rapor edilmektedir (Sarı 2002). Dolayısıyla bu arastırmanın amacı; 1) Süregen hastalıklı çocukların kaynastırma egitim ortamlarında karsılastıkları güçlüklerin ögretmen aile ve çocuklar açısından degerlendirilmesi ve. 2) Bu konuda ileri arastırma yapanlara temel veri saglamaktır Bu arastırmada Nitel Arastırma Yöntemlerinden Görüsme yöntemi kullanılmıstır. Veri toplamak için arastırmacı tarafından gelistirilen ` Yarı yapılandırılmıs Görüsme Formu' kullanılmıstır. Bu arastırmanın çalısma grubu ise Ankara, Eskisehir, Antalya ve Konya illerindeki yirmi Hastane ilkögretim Okulu Ögretmeni, bu okullara devam eden yirmi süregen hastalıgı olan ögrenci ve bu ögrencilerin aileleri ve kayıtlı oldukları okullardaki sınıf ögretmenlerinden olusmaktadır. Arastırma bulgularına göre, süregen hastalıklı çocuklar kaynastırma ortamlarında akademik güçlüklerle karsılasmaktadırlar. Bu baglamda dersleri anlama, okulda ve sınıfta yapılan etkinliklere katılmakta güçlük çekmektedirler. Ayrıca bu çocuklar kaynastırma ortamlarında fiziki görünümleri akranlarından farklı oldugu için birçok güçlük ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
Many students with chronic sickness have many difficulties during their education in the integrated settings (Sari, 2002). Therefore, the aim of this study is: 1) to evaluate the difficulties which the children face in the integrated settings after receiving the treatment in hospital schools from the perspectives of headteachers, teachers and their families and, 2) to maintain data to do further research in this field. In this study, qualitative research method was used to collect the data using the semi-structured interview technique developed by the researcher. The sample of this study consisted of twenty hospital schools? teachers, twenty sick students and their families; and their teachers in their regular schools selected from Ankara, Eskisehir, Antalya and Konya Hospital schools. According to the research findings, these children have many difficulties in the integrative settings raised from lack of teachers?, headteachers? and parents? knowledge about their sickness.