Stratejik üretimde rekabet öncelikleri esneklik boyutu ve konya sanayi işletmelerinde bir araştırma
Competition priorities in strategic manufacturing:flexibility dimension and a research industrial enterprises in konya
- Tez No: 217490
- Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Üretim, Rekabet Öncelikleri, Esneklik, Üretimde Esneklik Sağlamada Kullanılan Teknolojiler, Strategic Manufacturing, Priorities of Competition, Flexibility, Methods for Flexibility
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Küreselleşme, teknolojik yeniliklerdeki artış, bilişim sistemlerindeki gelişmeler, pazarların ve tüketici ihtiyaçlarının hızla değişmesiyle rekabetin boyutları da değişmiştir. Porter günümüzde rekabetinin imhacı rekabet olduğunu belirtmektedir. Bu şartlar altında işletmeler, hayatta kalabilmek için önce rekabetin gereklerini yerine getirmek, sonunda da rekabet üstü olmak zorunda kalmıştır. Stratejik üretim rekabet üstünlüğü sağlamak için üretim sistemi ile ilgili temel kararları ve rekabet önceliklerini belirlemeyi ifade eder. Rekabet öncelikleri ise bir işletmenin rekabet etmek istediği pazarlardaki talepleri karşılamak için üretim sisteminde bulunması gereken unsurlardır. Bu çalışmada stratejik üretimde rekabet önceliklerinden esneklik boyutu ele alınacaktır. Çalışmada birinci bölümde; strateji ve stratejik üretim, stratejik üretimin işletmeler açısından önemi; ikinci bölümde rekabet, rekabet üstünlüğü, rekabet stratejisi rekabet stratejisi ile üretim stratejisi arasındaki ilişki ve rekabet öncelikleri, üçüncü bölümde esneklik kavramı ve türleri, esneklik-rekabet gücü ilişkisi, Porter'ın Değer Zinciri Modeli ve stratejik üretimde esnekliğin önemi; dördüncü üretimde esneklik sağlamada kullanılan yöntemler girdi-işlem süreci-çıktı bağlamında ele alınacaktır. Beşinci ve son bölümde ise Konya ilinde faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin kullandıkları rekabet stratejilerini, stratejik üretimde rekabet önceliklerini ve bu rekabet önceliklerinden esneklik boyutunu işletmelerinde ne düzeyde gerçekleştirdiklerini, gerçekleştirirken hangi İleri İmalat Teknolojilerini kullandıklarını belirlemek amacıyla yapılan saha araştırmasının amaçları, varsayımları, yöntemi açıklandıktan sonra araştırmada elde edilen bulgular değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Because of globalization, increase of technological innovation, development of informatics systems, violent changes of consumer needs, dimensions of competition changed. Porter clarifies that today?s competition is destroyer. In these conditions, at first enterprises had to perform necessaries of competition and than had to have competitive advantage. Strategic manufacturing expresses basic desicions about manufacturing systems and competition priorities for having competitive advantage. Competition priorities are components which must be in manufacturing system for an enterprise meet demands in a bazaar which it wants to rival. In this study competition priorities in strategic manufacturing: flexibility dimension is examined in five chapter. In chapter one, strategy and strategic manufacturing, importance of strategic manufacturing; in chapter two, competition, competitive advantage, competition strategy, connection between competition strategy and manufacturing strategy, competition priorities; in chapter three, flexibility and its kinds, flexibility-competition connection, Porter?s Value Chain Model and importance of flexibility in strategic manufacturing; in chapter four, methods for flexibility in manufacturing context of input-tranformation process-output; in chapter five, a public survey in Konya industry enterprises about their competition strategies, which priority of competition they use, methods of flexibility and evaluation of this public survey.