Okul öncesi eğitimi alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin Türkçe ve matematik derslerindeki akademik başarılarının karşılaştırılması
To compare academical success in turkish and maths lessons of primary school first class students who are trained at preschools and who are not trained at these schools
  1. Tez No: 217492
  2. Yazar: ASLI DAĞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. SUNAY YILDIRIM DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenciler, Okul Öncesi Eğitim, Akademik Başarı, Students, Pre School Education, Academic Achievement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitimi alan ve almayan ilköğretim 1. sınıf öğrencilerinin Türkçe ve Matematik derslerindeki akademik başarılarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2005?2006 eğitim-öğretim yılında Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmi ilköğretim okuluna devam eden birinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Random örneklemle belirlenen iki ilçeden yine aynı yöntemle sekiz ilköğretim kurumu seçilmiştir. Belirlenen bu kurumların birinci sınıfına giden okul öncesi eğitimi alan 150 ve okul öncesi eğitimi almayan 150 olmak üzere toplam 300 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada öğrencilerin ailelerinden elde edilen bilgi formları ve okul müdürlüklerinden alınan örneklem grubuna ait not çizelgeleri incelenerek değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda; Cinsiyete göre Türkçe ve Matematik derslerindeki başarı ortalamalarında kız ve erkek öğrenciler arasında fark yoktur. Okul öncesi eğitim alan öğrenciler Türkçe ve Matematik derslerindeki akademik başarı ortalamaları yönünden okul öncesi eğitim almayan öğrencilerden daha başarılıdırlar. Okul öncesi eğitim alma süresi arttıkça öğrencilerin başarı puan ortalamaları da artmaktadır. Ailelerin sosyo-ekonomik durumuna göre öğrencilerin başarı puan ortalamaları arasındaki farklar anlamlı çıkmıştır. Anne-baba eğitim düzeylerine göre öğrencilerin başarı puan ortalamaları arasındaki farklar da anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare academical success in Turkish and Maths lessons of primary school 1st class students who are trained at preschools and students who are not trained at these schools.The universe of this study were composed of the students who were attending first class of the government primary schools placed in Konya during 2005-2006 education season. Eight primary schools which are defined as random sample and two districts which are defined as the same method have been chosen. The sample of this study consist of 150 students who have been trained at preschools and 150 students who haven?t been trained at these schools and totally 300 students that attend to first class of the primary schools. In the study information forms that were filled by students? families and grade tables that were taken from school managers were evaluated.According to the findings of the study; According to sex (gender), there is no difference between boys and girls in the average success of Turkish and Maths lessons. Students, who are trained at preschools are more successful at Turkish and Maths lessons in point of academical success average than students who aren?t trained at preschools. The more time students are trained at preschools, the more successful they become. According to the economical situation of the family the differences between the average of success have been found meaningful. According to the educational level of the parents, the differences between the average of success have been found meaningful.