Yenilik yönetimi açısından KOBİ'lerin modern yönetim tekniklerinden yararlanma düzeyi: Konya organize sanayi bölgelerine yönelik bir araştırma
Utilization level of the smes from modern management techniques in terms of the innovation management: A survey in Konya organized industrial zones
- Tez No: 217493
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADEM ÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilikçilik, Yenilik Yönetimi, Modern Yönetim Teknikleri, Innovativeness, Innovation Management, Modern Management Techniques
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Hızla gelisen ve birbirleriyle bütünlesen bilgi ve iletisim teknolojilerinin baslattığı yeni dönemde toplumların ve ekonomilerin yapıları yeniden sekillenmektedir ve ekonomik, teknolojik ve sosyal alanlarda yasanan hızlı ve sürekli değisim isletmeleri etkilemektedir. ?sletme yönetiminde deneyim ve bilgi sahibi olan gelismis ülkelerde, söz konusu değisimin getirdiği kosullara uyum sağlamayı amaçlayan birçok yeni yönetim teknik ve metodu ortaya çıkmıstır. Kurumsallasmıs ve büyük ölçekli isletmelerde daha kolay uygulanabilen Modern Yönetim Tekniklerini, ülkemiz isletmelerinin büyük bölümünü olusturan ve günümüzde yeniliğin ve ekonomik büyümenin kaynağı olarak gösterilen KOB?'lerin nasıl algıladıkları, bu tekniklerden ne ölçüde yararlanabildikleri ve yenilikçilik düzeyleri, bu çalısmanın temel amaçlarını olusturmaktadır. Konya Organize Sanayi Bölgelerinde gerçeklestirilen arastırmanın sonuçları göstermektedir ki, KOB?'ler yeniliklere açık durmakta, Modern Yönetim Tekniklerinden yarar sağlayabileceklerine inanmakta ve basarılı uygulamalar gerçeklestirip yararlar sağlayabilmektedirler. Modern Yönetim Tekniklerinin KOB?'lerin yapı, kültür ve sorunlarına göre uyarlanmasının, Modern Yönetim Tekniklerinden sağlıklı sekilde yararlanabilmek açısından gerekli olduğuna inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
While information and communication technologies re-forming structure of societies and economies, today, fast and continuous transformation in economical, technological and social areas is seriously affect firms. Consequently, new management techniques and methods emerged in developed countries which have more experience and knowledge on business enterprise administration. This study's basic purposes are researching those how SMEs perceive Modern Management Techniques, what degree SMEs utilize from these techniques and what their innovativeness level is. The results of this study which performing in Konya Organized Industrial Zones reveal that SMEs are receptive to innovation, believe that they can utilize Modern Management Techniques, achieving successful implementings and gain adventage from them. On the other side, SMEs are believing that adaptation of Modern Management Techniques pursuant to structure, culture and problems of SMEs be required for utilize effectively from Modern Management Techniques.