İlköğretim dördüncü ve beşinci sınıf Türkçe programı hakkında öğretmen görüşleri
The thoughts of teachers about the Turkish program to fourth and fifth class of elementary education
  1. Tez No: 217494
  2. Yazar: RABİA YİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER PİLTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: lkögretim, ögretim programı, ögretmen, Elementary education, teaching program, teacher
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu Arastırmanın amacı ilkögretim dördüncü ve besinci sınıf Türkçe dersi ögretim programı hakkında ögretmen görüslerinin belirlenmesi ve degerlendirilmesidir. Arastırmanın evrenini, Aksaray li Eskil lçe Milli Egitim Müdürlügü'ne baglı ilkögretim okullarında görev yapan sınıf ögretmenleri, örneklemini ise Aksaray li Eskil lçesine baglı ilkögretim okullarında görev yapan dördüncü ve besinci sınıf ögretmenleri olusturmaktadır. Arastırmada tarama modeli kullanılmıstır. Model uyarınca gereken veriler anket yoluyla elde edilmistir. Arastırmada kullanılan anket, Sefik YASAR, Mehmet GÜLTEK, Burçin TÜRKKAN, Nil YILDIZ ve Pınar GRMEN tarafından gelistirilmis olan anketten faydalanılarak, ögretmenlerin düsünceleri alınarak arastırmacı tarafından gelistirilmis ve uzman görüsüne göre bazı degisiklikler yapıldıktan sonra uygulamaya geçilmistir. Arastırma bulgularına göre, programın altyapısında çevre sartlarının ve okul ortamlarının yetersiz oldugu tespit edilmistir. Ögretmenler, ögretim programı hakkında yeterli bilgiye sahip degildirler ve programın uygulanısı esnasında bazı sorunlarla karsılasmıslardır. Kılavuz kitapları programı uygulamada kolaylık saglamıstır; fakat yeterli degildir. Ögretmenler, programın faydalı olmakla birlikte birtakım eksiklikleri oldugunu düsünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to decide and improve the thoughts of teachers about the Teaching Program of Turkish to Fourth and Fifth Class of Elementary Education. The system of study is consist of the classroom teachers which are working in elementary education schools of Aksaray, Eskil; the sample of the study is consist of the classroom teachers of Fourth and Fifth Classroom which are related to Aksaray, Eskil. In this study, the scanning model is used. In accordance with the model, the required datas are obtained by the way of poll. The used poll in this study is improved from the poll which is developed by Sefik YASAR, Mehmet GÜLTEK, Burçin TÜRKKAN, Nil YILDIZ and Pınar GRMEN. The thoughts of teachers are obtained and they are advanced by explorer and after done some changes according to the expert opinion, moved to the practice. With respect to the discoveries of the study, we determined that the conditions of environment and ambience of schools are inadequate in the substructure of program. The teachers havent got enought informationabaut the teaching program and they are experienced with some difficulties in practicing the program. The handbooks are helped in practicing program but this is not adequate. The teachers are thinking that the program is useful but it has stil some defects.