A comparative study of the meaning-given method and meaning-enferred method on rettention in teaching vocabulary at school of foreign languages at Selcuk University
Kelime öğretiminde anlam çıkarım yönetimi ile anlamı doğrudan verme yöntemlerinin akılda tutmaya etkisi Selçuk Üniversitesi yabancı diller yüksek okulunda karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 217514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ECE SARIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dilde kelime edinimi, anlamı balamdan çıkarımda bulunmak, tahmin yöntemleri, anlamı dorudan verme yöntemi, kenar sözlük, sözlük kullanımı, Vocabulary acquisition, Inferring the meaning from context, Guessing strategies, Meaning-given method, Marginal gloss, Dictionary use
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalıma, yabancı dilde bilinmeyen kelimenin anlamını bir balam içerisinden çıkarım yaparak örenen örencilerin, bilinmeyen kelimenin dorudan verilmesi yöntemiyle örenen örencilerle karılatırıldıında kelime öreniminin kalıcılıının daha baarılı olup olmadıı incelenmitir. Ön-test, son-test ve gecikmeli testin kullanıldıı nicel sözde-deneysel bir çalımadır. Çalımaya iki grup katılmıtır. Bir grup kontrol grubunu oluturmutur. Dier grup da deney grubunu oluturmutur. Her iki grup örenci aynı bilinmeyen kelimeleri örenmilerdir. Deney grubundaki örenciler bilinmeyen kelimeleri balamdan çıkarım yöntemiyle, kontrol grubundaki örenciler de bilinmeyen kelimelerin anlamını parçanın sa tarafında ngilizce olarak verilen tanımını veya eanlamlısını hemen görerek örendiler. Bu örenciler aynı zamanda istee balı olarak ngilizce'den ngilizce'ye sözlük kullandılar. Grupların öntest, sontest ve gecikmeli test sonuçlarının analizi, anlam çıkarım yöntemini kullanan örencilerin, kelimenin anlamını dorudan verme yöntemiyle örenen örencilere göre kelime edinimlerinin daha kalıcı olduunu göstermitir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate whether a word learning method in which learners infer the meaning of unknown words from the context leads to better retention than one in which the meaning of unknown words is presented by means of a gloss on the right hand margin. This was a quantitative quasi-experimental study, in which a pre-test, post-test, retention test was used. Two groups of students participated in this study. One group was the control group, the other group was the experimental group. Both experimental and control groups learnt the same target words. The treatment for the experimental group was achieved via the implementation of guessing the meaning froam the context method and for the students in the control group, a definition or synonym was provided in the margin for the targeted words and they were also free to use a monolingual dictionary. The comparison of the post-test and retention test scores of the two groups demonstrated that those students whose teachers used meaning-inferred method led to better retention than those used the meaning-given method.