Endüstri meslek liselerinde görev yapan ögretmenlerin evlilik uyumları ile ögretmenlik tutumları arasındaki ilişki
Relationship between marriage accordance and teaching attitudes of teachers working in industrial vocational high schools
  1. Tez No: 217555
  2. Yazar: MUSTAFA AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Öğretmenlik, Öğretmenlik Tutumu, Marriage, Marriage Accordance, teaching Profession, Teaching ProfessionAttitude
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın yapılmasındaki amaç, ?Endüstri Meslek Liselerinde Görev YapanÖgretmenlerin Evlilik Uyumları ile Ögretmenlik Tutumları Arasındaki İliski? yi ortayakoymaktır. Bu amaçla örneklem grubuna Aydın (1993) tarafından gelistirilen ?ÖğretmenlikTutum Ölçegi? ve Spanier (1976) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlaması Fışıloglu veDemir (1997) tarafından yapılan ?Çift Uyum Ölçegi? uygulanmıştır. Bu ölçeklerden eldeedilen toplam puanlar; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem, alan, gelir düzeyi,evlenme biçimi, evlilik süresi, çocuk sayısı, eşlerin çalısma durumu, eşlerin mesleği gibidegişkenler açısından incelenmistir. Ayrıca araştırmada, katılımcıların ögretmenlik tutumlarıve evlilik uyumları arasındaki iliski de sınanmıştır.Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan Endüstri Meslek Liselerindegörev yapan öğretmenlerin tümü oluşturmaktadır. Örneklem ise, İstanbul ilinde Beykoz,Ümraniye ve Kadıköy ilçelerindeki Meslek Liselerindeki Öğretmenlerden random yoluylaseçilmis 120 kişiden oluşmaktadır.Verilerin analizinde bağımsız grup t testi, non parametrik Kruskal Wallis-H testi, nonparametrik Mann Whitney-U testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizitekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucu yorumlandığında çift uyum ölçeğinin baglılık alt boyutuyla gelir düzeyideğişkeni arasında anlamlı bir farklılaşma olup, bu anlamlı farklılaşma orta gelir düzeyilehinde bulunmuştur. Çift uyum ölçeğinin dört alt boyutlarıyla cinsiyet, yaş, eğitim durumu,mesleki kıdem, branş, alan, gelir düzeyi, evlenme biçimi, evlilik süresi, çocuk sayısı, eşinçalısma durumu değiskenleri arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır. Ögretmenliktutumları ölçeği toplam puanlarıyla cinsiyet ve evlilik süresi değiskeni arasında anlamlı birfarklılaşma bulunmuştur. Yapılan analizlerde öğretmenlik tutumları ölçegi toplampuanlarıyla diğer degişkenler arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of doing this research is to exhibit ?Relationship Between Marriage Accordance andTeaching Attitudes of Teachers Working in Industrial Vocational High Schools?. For thatpurpose, ?Teacher Attitude Scale? developed by Aydın (1993) and ?Dyadic Adjustment Scales?,developed by Spanier (1976) and adapted for Turkish by Fısıloglu and Demir (1997) havebeen implemented on sample. Total points obtained from such scales are analyzed in terms ofvariables such as sex, age, education level, occupational seniority, area, income level,marrying style, length of marriage, number of children, working positions of spouses andoccupations of spouses. Additionally relation between teaching attitude and marriageaccordance has been tested in the research.Sample space of the research consists of the whole teachers working in IndustrialOccupational High Schools in Anatolian side of Istanbul Province. Sample consists of 120people selected randomly among Vocational High Schools in Beykoz, Ümraniye and Kadıköydistricts of Istanbul province.In analysis of data, independent group t test, non-parametric Kruskal Wallis-H test, nonparametricMann Whitney-U test and Pearson Multiplication Moment Correlation analysistechniques are used.When results of the research is interpreted, it is seen that there is significant differentiationbetween dependency sub-dimension of double accordance scale and income level variable,such significant differentiation has been found to be in favor of middle income level. Nosignificant differentiation between four sub-dimensions of double accordance scale andvariables of sex, age, education level, occupational seniority, branch, area, income level,marrying style, length of marriage, number of children, working positions of spouses. Nosignificant differentiation has been found between total points of teaching attitudes and othervariables.