Ortaöğretim öğretmenlerinin hizmet içi eğitim hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
The peceptions of secondary education teachers regarding activities through in service training
- Tez No: 217556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet, Hizmetiçi eğitim, öğretmen, Service, In service training, teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma Ortaöğretim öğretmenlerinin hizmetiçi eğitim etkinliklerine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini; 2007?2008 Eğitim Öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakasındaki ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise küme örnekleme yöntemiyle seçilen bu kurumlardan 200 öğretmene ulaşılmıştır.Çalışma sonucunda; Hizmetiçi eğitim programlarına ilişkin görüşleri; evli öğretmenler, 35 yaş üzeri öğretmenler, kıdemli öğretmenler hizmetiçi eğitim konusunda daha olumlu görüşler bildirmişler ve alınan hizmetiçi eğitim sayısı, eğitim düzeyi yükseldikçe ve çalışılan okul sayısı arttıkça öğretmenlerin hizmetiçi eğitime karşı daha olumlu düşündükleri ortaya çıkmıştır. Hizmetiçi etkinliklerine katılma biçimine göre ise; cinsiyet, medeni durum mesleki kıdem, branş, eğitim, ve gelir düzeyi değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamsız sonuçlar, çalışılan okul sayısı ve alınan Hizmetiçi eğitim sayısı arttıkça, tutumlarda da olumlu gelişmeler olduğu ortaya konulmuştur. Hizmetiçi etkinliklerinde görev alan öğreticilerin yeterlilikleri dair ise; evli olanlar, 35 yaş üzerinde olanlar, kıdemli olanlar ve Hizmetiçi eğitim alma sayısı arttıkça, Hizmetiçi etkinliklerinde görev alan öğreticilerin yeterlilikleri hakkında daha olumlu düşündükleri saptanmıştır. Alınan Hizmetiçi eğitimin değerlendirilmesi konusunda da; evliler , 35 yaş üzeri olanlar Fen/matematik ve sözel derslerin öğretmenleri yardımcı ders öğretmenlerine göre,Yüksek Okul/Üniversite mezunları yüksek lisans mezunlarına göre ve çalıştıkları okul sayısı fazla olan öğretmenler Hizmetiçi eğitimleri daha olumlu değerlendirmektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to figure out the perceptions of secondary education teachers regarding activities through in service training. The data of this study was collected through the survey method and participants were random 200 teachers working in secondary schools in İstanbul during the 2007?2008 acedemic year.The study revealed; the perceptions regarding in-service training programme of teachers that are married, over 35 and seniors were more positive and, by increasing number of in-service trainings offered, schools being worked and by higher education levels, the perceptions regarding in-service training is found to be much more positive. Regarding the participation types for in-service activities; statistically incoherent data of variables such as sex, maritial status, professional seniority, branch, and income level revealed that by increasing number of in-service trainings offered and schools being worked the behaviour for in-service training is found to be more positive. Concerning the qualification of in-service activity workers, teachers that are married, over 35 and seniors and by increasing number of inservice trainings offered, perceptions were again much more positive regaridng the qualification of activity teachers. And finally, as an evaluation of in-service training, according to teachers that are married, over 35, science/maths and social courses compared to assistant teachers, the teachers having more number of working schools and similarly the bachelors and undergraduates compared to master degrees were more positive to in-service training.