İlköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin örgütsel zekâ düzeylerinin çok boyutlu analizi İistanbul ili-Avrupa yakası örneği)
Analyse of primary school administrators and teachers? organizatinal and multidimensional intelligence level (İstanbul Avrupa yakasi counties? sample)
  1. Tez No: 217562
  2. Yazar: AHMET ALTUNBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Zekâ, Zeki Örgüt, Örgütsel Zekâ, Örgütsel Öğrenme, Organization, Intelligence, Intelligent Organization, OrganizationalIntelligence, Organizational Learning
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Eğitim örgütlerinde çağı yakalayıp, geleceğe uzanacak şekilde sinerji yaratmada en büyük faktör insan; bu faktörün temel gücü zekadır. İnsanlardan meydana gelen bir örgütler de çeşitli düzeylerde zekâya sahiptir. Örgütler zekâ ile öğrenir, büyür, rekabet eder, çevrelerine uyum sağlar ve varlıklarını sürdürürler. Bu bağlamda okulların toplam niteliğini yükseltmede, etkili yönetimi gerçekleştirmede, sorun çözmede, beklentileri karşılamada örgütsel zekâ kavramı ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, İlköğretim Okulu Yönetici ve Öğretmenlerinin Örgütsel Zekâ Düzeylerini analiz etmek ve okullarda örgütsel zekânın gücünün bilinçli olarak kullanılmasına vesile olabilmektir. Araştırma, ankete dayalı betimsel bir çalışmadır. Anket tekniğiyle, 2007?2008 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul'un Fatih-Bayrampaşa-Bağcılar-Zeytinburnu ilçelerinde görevli 60 yönetici ve 230 öğretmenden toplanan veriler Spss 15,0 programıyla analiz edilmiştir.Araştırma grubunun demografik özelliklerinin betimleyici frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmış, sonra ölçeğin toplam puan değerleri saptanmış; non parametrik teknikler, parametrik analiz teknikleri,bağımsız grup t-testi,tek yönlü varyans analizi,Post-Hoc Scheffe testleri, non parametrik Kruskal Wallis testi, non parametrik Mann Whitney-U testi, Pearson çarpım Moment korelasyon analizleri kullanılmış olup, manidarlık .05 düzeyinde sınanmış ve sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışma: 1.Bölüm ?Giriş?, 2.Bölüm ?Literatür?, 3.Bölüm ?Yöntem?, 4.Bölüm ?Verilerin Çözümü ve Yorumlanması?, 5.Bölüm ?Sonuç, Tartışma ve Öneriler? olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda: İlköğretim Okullarındaki Öğretmen ve Yöneticilerin Örgütsel Zekâ özelliklerini yansıtma düzeylerinin teorik olarak yeterli, fakat uygulamada yeterli olmadığı; okulların kendi zekâ kapasitelerini gereği gibi kullanmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The biggest factor to catch the era, to create a synergism to reach the future is the human factor; the basic power of this factor is intelligence. Organizations which are created by people have different level of intelligence. Organizations learn through intelligence, grow, compete, adopt and continue to exist. In this context , to raise the total quality of schools to accomplish an effective management, to solve the problem, to fulfill the expectations, organizational intelligence concept is discussed. The aim of this work is to analyze primary school administrators and teachers? organizational intelligence level and to guide how to use the power of intelligence consciously in schools. This research is descriptive and based on surveys. With this survey technique, data collected from 60 administrators and 230 teachers who are commissioned in Fatih-Bayrampaşa-Bağcılar-Zeytinburnu in 2007-2008 years of study was calculated and after total point of meter was found. Non parametric techniques ,parametric analyze techniques, independent group t-test ,one-way variance analyse , Post ?Hoc Scheffe , non-parametric Kruskal Wallis test ,non-parametric Mann Whitney-U test, Pearson multiplication Moment Correlation analyze were used and come to conclusion. This study consists of 5 groups which are part1 ( Input) ,part2 ( Literature ) ,part3 ( Method ) ,part4 (Analyze and Comments on data ) ,Part5 (Conclusion) . As a result, It is concluded that reflecting level of organizational intelligence quality in primary school administrators and teachers is adequate in theory but not adequate in demonstration and the intelligence capacity of schools is not used efficiently.