İlköğretim okulu eğitim yöneticilerinin stresle başa çıkma yöntemleriyle liderlik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between the methods of coping with the stress and the leadership behaviour of the primary school administrators
  1. Tez No: 217563
  2. Yazar: MUZAFFER KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Eğitim Yönetimi, Eğitim Yöneticisi, Stres ve Stresle Başa çıkma Yöntemleri, Leadership, Educational Administrators, Stress Management, Stress and Methods of Coping with Stress
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, eğitim sistemimizin işleyişinde çok önemli bir konuma sahip olan eğitim yöneticilerinin stresle başa çıkma yöntemlerini kullanırken eğitim amaçları doğrultusundaki liderlik davranışlarının tespit edilmesidir.Bu amaca ulaşabilmek için resmi ilköğretim okullarında görevli eğitim yöneticilerinin stresle başa çıkma yöntemleriyle liderlik davranışları konusunda literatür taraması yapılmıştır.Ayrıca İstanbul il merkezinde belediye sınırları içerisinde yer alan İlköğretim okullarında görev yapan eğitim yöneticilerine uygulanmak üzere iki adet anket geliştirilmiştir. Anket için önce uzman görüşlerine başvurulmuş gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra ankete son şekli verilmiştir.Eğitim yöneticilerine uygulanan anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm eğitim yöneticilerine ilişkin kişisel bilgiler, ikinci Bölüm stresle başa çıkma yöntemleriyle ilgili sorular, üçüncü bölümde ise Liderlik davranışlarıyla ile ilgili sorulardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Relationship between The Methods of Coping with the Stress and the Leadership Behaviour of the Primary School AdministratorsThe general purpose of this study is to determine the leadership behaviour of the primary school administrators, who have an important role in educational system, while they are using their methods of coping with stress.To reach this purpose, a literature survey has been made about the methods of coping with stress and leadership behaviour of the primary school administrators.Additionally, two different questionnaires have been formed in order to apply to the primary school administrators in urban area of Istanbul.After making corrections depending on expert opinion, the final form of the questionnaires has been prepared.The questionnaire has 3 parts. The first part involves personal information about the educational administrators, the second part consists of the questions about the methods of coping with the stress and the last part involves the questions about the leadership behaviour.