Doğrudan yabancı yatırımlar,yatırım teşvik tedbirleri ve Kazakistan açısından değerlendirilmesi
Foreign direct investment, incentives and it?s impact
- Tez No: 217604
- Danışmanlar: PROF. DR. ATEŞ OKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Dogrudan Yabancı Yatırımlar, Yatırım Tesvik Tedbirleri, Vergindirimleri, Kazakistan Ekonomisi, Foreign Direct Investmens, nvestment Supporting Policies, Taxncentives
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalısmada temel olarak, dogrudan yabancı yatırımlarda yasanan gelismeler tarihselve teorik açıdan analiz edilmistir. Sovyet Birligi'nin dagılmasından sonra Kazakistan birtakımekonomik reformları gerçeklestirerek, dünya ekonomisinin küresellesme süreci içerisinegirmistir. Dogrudan Yabancı Yatırımlar, Yatırım Tesvik Tedbirleri ve Kazakistan AçısındanDegerlendirilmesi adlı bu tez üç ana bölümden olusmaktadır.Birinci bölümde dogrudan yabancı yatırımların tanımı ve özellikleri, bu yatırımlarıetkileyen faktörler degerlendirilmistir. Dogrudan yabancı yatırımların tanımı, taraflarasagladıgı faydalar ve nedenleri incelenmistir. Ayrıca dogrudan yabancı yatırımlarıngelismekte olan ülkelerdeki seyri son 15 senelik göstergeleri ile analiz edilmistir.kinci bölümde ülkelerin uygulamakta oldukları tesvik tedbirlerinin olumlu veolumsuz etkileri tartısılmıstır.Son bölümde ise, Kazakistan'da uygulanmakta olan dogrudan yabancı yatırımlartesvik politikaları, devletin hukuki destegi ve saglanan garantiler incelenmistir. Buincelemeler istatistik ve politik bilgilerle karsılastırılarak analiz edilmis, ülke için verimliligiüzerinde durulmustur.
Özet (Çeviri)
n this thesis, Foreign Direct nvestment Development were analized in theoretical andhistorical base. After the collapse of the Soviet Union Kazakhstan realized many reforms forthe purpose of transition to a globalized world economy. Foreign Direct nvestment,nvestment ncentives and Its Impact On Kazakhstan named this thesis consists of three part.In the first part foreign direct investments definition and features has been identifiedand its impact has been evaluated according to different approaches. The reasons and benefitsof foreign direct investments on developing countries have been researched on statistical base.In the second part this paper Foreign Direct nvestment ncentives and countries taxincentives and offers to attract them were discussed, both in theoretical and in practical base.In the last part, Kazakhsatn economy the tax incentives and government policies forinward foreign direct investments that Kazakhstan offer is examined and the effectiveness ofthis policies on foreign direct investments is analyzed.