Zihinsel engelli çocuğu olan ve zihinsel engelli çocuğu olmayan annelerin depresyon ve kaygı düzeyleri
Mentally reatrded children's mothers anxiety and depression levels
- Tez No: 217693
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ZİYALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engelli Çocuğa Sahip Anneler, Kaygı Düzeyleri, Depresyon, Mentally Retarded Children?s Mothers, Depression, Anxiety
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısmanın amacı Zihinsel Engelli çocuğu olan anneler ile Zihinsel Engelli çocuğu olmayan anneler arasındaki Depresyon ve Kaygı Düzeyi farklarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda ?stanbul `da yasayan 60 Zihinsel Engelli çocuğu olan, 54 te Zihinsel Engelli çocuğu olmayan toplam 114 katılımcıya Beck Depresyon Envanteri (BDE); Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulanmıstır. Annelerin doğum yapılan yas grupları, ekonomik durumları, eğitim düzeyleri, yas grupları, evlilik süreleri, annelerin çocuk sayıları gibi değiskenler ile Depresyon ve Kaygı olusumu arasında anlamlı bir iliskinin çıkacağı beklentisiyle hareket edilmistir. Sonuç olarak evlilik süreleri ve çocuk sayıları ile depresyon ve kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir iliski olduğu ortaya çıkmıstır. Ekonomik durum, eğitim düzeyi, doğum yapılan yas grupları gibi değiskenlerin Kaygı ve Depresyon olusumu ile iliskili olmadığı ortaya çıkmıstır. Zihinsel engelli çocuğu olan annelerin kaygı ve depresyon düzeyi, zihinsel engelli çocuğu olmayan annelere göre anlamlı bir farklılasma göstermektedir
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the differences in anxiety and depression levels of mentally retarded children?s mothers and normally developed children?s mothers. For this purpose, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI) were applied on 60 mothers with mentally retarded children and 54 mothers with normally developed children. The study was applied on a total of 114 subjects. The main drive of this study is the expectation of a significant correlation between depression and anxiety core symptoms and the variables such as education, mothers? ages when they gave birth, marriage duration times, socio-economic levels and number of childen. Results indicated that there is significant correlation between the duration of marriage and depression and anxiety levels. It was found that there were no significant correlations between education mothers? ages when they gave birth, socioeconomical levels and number of children against depression and anxiety development.