Zihinsel engelli çocuğa sahip anneler ile sağlıklı çocuğa sahip annelerin, atılganlık ve suçluluk-utanç düzeyleri açısından karşılaştırılması
Comparison of the mothers who have mentally retarded children with the ones heaving healty children considering the assertiveness and the guiltiness-shame level
  1. Tez No: 217694
  2. Yazar: FÜSUN JALE KARAÇENGEL
  3. Danışmanlar: PROF. MÜCELLA ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suçluluk-utanç, atılganlık, zihinsel engelli çocuk anneleri, Guiltiness-shame, assertiveness, mothers of handicapped children
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu arastırma, zihinsel engelli çocuga sahip annelerle saglıklı çocuga sahip annelerin atılganlık ve suçluluk ? utanç düzeyleri açısından, Rathus Atılganlık Envanteri ve Suçluluk Utanç Ölçegi kullanılarak karsılastırılması amacıyla yapılmıstır. Arastırmanın örneklemini, stanbul' daki özel egitim ve rehabilitasyon merkezleri arasından seçilmis dört merkezin birinden egitim alan zihinsel engelli çocukların anneleri (100 kisi) ve stanbul' da yasayan; zihinsel engelli çocugu olmayan rastgele (random) seçilmis anneler (100 kisi) olusturmaktadır. Arastırmada zihinsel engelli çocuk anneleri deney grubu, saglıklı çocuk anneleri kontrol grubu olarak çalısmaya alınmıstır. Arastırmada deneklere atılganlık düzeylerini ölçmek için Rathus Atılganlık Envanteri, suçluluk-utanç düzeylerini ölçmek için Suçluluk? Utanç envanteri uygulanmıs ve her uygulama yaklasık 20 dakika sürmüstür. Arastırma sonucunda zihinsel engelli çocugu olan annelerin suçlulukutanç puanları saglıklı çocugu olan annelerden daha yüksek bulunurken; zihinsel engelli çocugu olan annelerin atılganlık puanları ile saglıklı çocugu olan annelerin atılganlık puanları arasında anlamlı bir fark bulunamamıstır. Sonuç olarak arastırmaya katılan grupta, zihinsel engelli çocuga sahip annelerin suçluluk ve utanç duygularını saglıklı çocuk annelerine göre daha yogun yasadıkları; zihinsel engelli çocuk anneleri atılganlık bakımından degerlendirildiklerinde ise çekingen davranıs özellikleri gösterdikleri bulunmustur. Bu nedenle zihinsel engelli çocuk annelerine gerekli ve yeterli psikolojik destegin saglanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to compare the mothers who own mentally handicapped children with the ones having healty children considering the assertiveness and the guiltiness-shame level, using the Rathus Assertiveness Schedule and Guiltiness-Shame Scale. The samples of this study are mothers who have mentally handicapped children educated at one of the selected four rehabilitation centers at Istanbul (100 people) and randomly selected mothers who don?t have mentally handicapped children. The mentally handicapped children?s mothers are considered as the test group, and the other mothers having healty children are assumed control group. In this study, the samples are applied Rathus Assertiveness Schedule to see their assertiveness level, and the Guiltiness-Shame Scale to evaluate the guiltiness-shame rank. Each applications last approximately 20 minutes. And in the end of this research, the guiltiness-shame points of the mothers who own mentally handicapped children is higher than the mothers having healty children and there isn?t found any logical difference between the assertiveness points of the mentally handicapped children?s mothers and the healty children?s mothers. In conclusion, for these groups of samples, it is found out that the mothers, who have mentally handicapped children, live the emotions of guiltiness and shame strongly rather than the mothers having healty children. And if their assertiveness level is considered, the mentally handicapped children?s mothers are showing diffident attitude. For this reason it is recommended that a satisfactory psychological help should be supplied for the mentally handicap children?s mothers.