L'esthétique romantique de Hölderlin
Hölderlin'in romantik estetiği
- Tez No: 217726
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: return, whole, nature, man, desire for death
- Yıl: 2006
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Şiir ile felsefenin birliği Romantik düşünür ve şair Johann Christian FriedrichHölderlin'in ( 1770-1843 ) temel sezgisidir. Hölderlin'in eserlerinde doğa sadece uygarlığakarşıt değildir, aynı zamanda bütünlüğü karakterize eder. Doğa bu bütünlüğün sembolüdür.Hölderlin has olana götüren yolu arar; bu yol aynı zamanda bize has olanı bulmamıziçindir. Doğa ve sanat arasındaki karşıtlık bütünlük düşüncesini inşa eder. Hölderlin bubütünlük düşüncesine, aracı (medyum) olarak sanat ile doğa arasındaki ilişki vasıtasıylaulaşır. İdealist kavrayışın yerine öznelerarası bir kavrayışı koyar. Bu yolla insanın kendikaderine bütünüyle özgür olarak ulaşmasını arzular. Onun için, insan ?insan olduğundanitibaren bir tanrıdır?.Anahtar kelimeler Dönüş, Bütünlük, Doğa, İnsan, Ölme ArzusuBilim Dalı Sayısal Kodu
Özet (Çeviri)
Hölderlin?s fundamental intuition consists of the unity of poetry and philosophy. In hiswork nature is not in simple opposition to civilization, but it also characterizes totality itself.Nature ie the symbol for this totality.Hölderlin seeks the way that leads the proper, and that is also to lead us to find what isproper to us. The opposition between nature and art constitutes the thought of totality.Hölderlin reaches this thought of totality through the relation between nature and art as amedium. He replaces the idealistic conception by an intersubjective one. By this, he wishesthat man takes hold of his destiny in complete freedom. For him, ?man is a god as soon as heis a man?.