Mülkiyet hakkının teminat amaçlı devrine yönelik inançlı işlemler
Fiduciary transactions for the purpose of transfer of property as collateral
- Tez No: 217750
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDEN KUNTALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Taşınır veya taşınmaz bir nesne üzerindeki mülkiyet hakkının teminat teşkil etmek üzere alacaklıya devredildiği teminat amaçlı inançlı işlemler bütünüyle iktisadî hayatın ihtiyaçlarından doğmuş bir nesnel teminat işlemidir. İsviçre ve Türk hukuk düzenlerinde bu işlemler pozitif bir dayanaktan yoksundur; uygulamada ortaya çıkan sorunlar büyük ölçüde doktrin ve yargı kararları ışığı altında çözülmektedir. İnanç sözleşmesinin hukukî niteliği ve bu ilişkiye uygulanacak hükümler, işlemin geçerlilik şartları karşısındaki durumu, inanan ve inanılanın hak ve borçları vb. meseleler doktrinde halen tartışılmaktadır. Anahtar kelimeler : İnançlı işlem, inançlı mülkiyet devri, nesnel teminat.
Özet (Çeviri)
Fiduciary transactions for the purpose of transfer of property as collateral are a sort of security transaction. These operations are not covered by law in Swiss ant Turkish laws; the problems related to the legal nature of the operation, the validity and the parties? rights are controversial and resolved in the light of the doctrine and the jurisprudence. Despite the lack of any legislation, these operations have a distinctive practice and the Turkish Supreme Court have a rich jurisprudence on the subject. Keywords : Fiduciary transfer, security, collateral.
Benzer Tezler
- Türk kiralama hukukunda mülkiyet hakkının ihlali: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde bir değerlendirme
Violation of the right to property in Turkish lease law: An assessment within the framework of the European Convention on Human Rights
SELİM YAVUZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Uluslararası İlişkilerİstanbul ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEFER ŞENER