Geri alım hakkı
Repurchase right
  1. Tez No: 556022
  2. Yazar: DENİZ ARSLAN UGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZ SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Geri alım hakkı, vefa, yenilik doğuran hak, geri alım sözleşmesi, tapu sicili, şerh, lex commissoria yasağı, Repurchase right, fidelity, creative right, repurchase contract, land registry commentary, lex commisoria restriction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Geri alım (vefa) hakkı, taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkının malik tarafından bir sözleşme vasıtası ile kısıtlamasını sağlayan yenilik doğuran bir haktır. Uygulamada teminat amacı ile geri alım hakkı tesisi de yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle, tez kapsamında geri alım hakkının teorik olarak incelenmesinin yanı sıra teminat sağlama işlevine de değinilmiştir. Tez kapsamında geri alım hakkı üç bölüm halinde incelenmiştir. Tezimiz geri alım hakkının incelenmesi neticesinde elde edilen tespitlerin yer aldığı sonuç bölümü ile sona ermektedir. İlk bölümde, geri alım hakkının tanımı, konusu ve hukuki niteliği incelenmiştir. Bu bölümde, ayrıca geri alım hakkının benzer hukuki işlemlerle karşılaştırılması yapılmıştır. Son olarak geri alım sözleşmesi incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde, geri alım hakkının tapu siciline şerhi edilmesi ve şerhin hukuki sonuçlarına değinilmiştir. Bu bölümde, ayrıca geri alım hakkının teminat sağlama işlevi üzerinde de durulmuştur. Tezin son bölümünde ise hakkın kullanılması ile hakkın sona ermesine sebep olan durumlar üzerinde durulmuştur. Tez kapsamında yer alan konular incelenirken, Türk öğretisindeki görüş ve tartışmalar çalışmaya yansıtılmaya çalışılmış ve bu çerçevede çalışmada kendi görüşlerimize de yer verilmiştir. Bunun dışında, tezde Yargıtay kararlarına da yer verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Repurchase right is a creative right which provides limitation on an ownership right of an immovable property by means of a contract signed by owner. Applying repurchase right is widely seen for assurance purpose in practice as well. Therefore providing assurance functionality is also referred in this study along with theoratically examining repurchase right. Repurchase right is examined in three sections in this study. This study finalizes with a results section composed of determinations as a result of examining repurchase right. In the first section, definition of repurchase right, other fields that refer repurchase right and lawful characteristic of repurchase right is examined. Comparision of repurchase right with other similar lawful processes is done as well. Finally, repurchase contract is examined. In the second section, adding repurchase right as commentary on land registry and lawful results of this action is examined. Assurance purpose function of repurchase right is also examined in this section. In the third section, usage of repurchase right and the actions that results in finalizing this right is researched. While examining the subjects of this study, our opinions are presented in this study along with projecting related opinions and arguments in Turkish doctrine. Caselaws of Turkish Court Of Appeals are presented in this study where necessary.