Ethnic identity and social distance in Ankara
Ankara'da etnik kimlik ve sosyal mesafe
  1. Tez No: 217781
  2. Yazar: LÜTFİ ALTUNSU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Psychology, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik Kimlik, Etnik İlişkiler, Sosyal Mesafe, Ayrımcılık, Ethnic Identity, Ethnic Relations, Social Distance, Discrimination
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmanın amacı, algılanan etnik grup kimliği, seçilen gruplar arası farklılıklar ile grupların birbirleriyle arasındaki sosyal mesafeler ile bu gruplarca tecrübe edilen ayrımcılık konusunu araştırmaktır. Çalışma, bireysel ve etnik kimlik, diğer gruplar hakkındaki imajlar ve algılamalar, ayrımcılık ve diğer gruplarca uygulanan ayrımcılığa maruz kalma duygusu, gruplar arası sosyal mesafe, gruplar arası paylaşılan özellikler, etnik ilişkiler ve gruplar arasındaki etkileşim ve nihayet algılanan gruplar arası ilişkilerin geleceğini Sembolik Etkileşimciliğin iç görüleri ve Constructionist Kuram ve etnisiteye öznelci yaklaşımlarca sağlanan kuramsal ve kavramsal çerçeveyi kullanarak araştırmaktadır. Çalışmanın bu problem alanları Ankara'da amaçsal örnekleme ile seçilmiş 252 kişiye uygulanan bir anket çalışması ve 20 kişiye uygulanan derinlemesine mülakat ile araştırılmaktadır. Araştırmada Ankara'da etnik kimliklerin, etnik kategorilere konulan bireylerin baskın bir karakteri olmadığı ve toplumsal ilişkileri belirlemede belirleyici bir etken olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate perceived group identity and the differences between select ethnic groups as well as the perceived distance and discrimination experienced by these groups from the other ethnic groups. Using the conceptual framework provided by Constructionist Theory of ethnicity and subjectivist approaches to ethnicity, as well as the theoretical insights of Symbolic Interactionism, this study explores the individual and ethnic identity, images and perceptions of the other groups, discrimination or feeling discriminated by the others, social distance between the groups, commonly shared traits among the groups, ethnic relations and interactions among the groups, and finally the future of the intergroup relations. These problem areas of the thesis are explored conducting a survey questionnaire applied to 252 people, chosen on the basis of purposive sampling, and 20 in-depth interviews in Ankara. It is found out that the ethnic identities are not salient characteristics of the members of the ethnic categories and determining factor in intergroup relations in Ankara.