An unintended consequence of modernizationin Turkey: nationalist reactions from its periphery
Türkiye'de modernleşmenin hedeflenmemiş bir sonucu: Türkiye'nin çevresinden milliyetçi tepkiler
- Tez No: 217786
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. A. ADNAN AKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Modernleşme, Kürt, Merkez, Çevre, Turkey, Modernization, Kurds, Center, Periphery
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Bu tez Türkiyede ulus-devlet yönelimli modernleşme projesinin nüfusunun çoğunluğunu Kürtçe konuşulan bölgelerin sosyo-politik ve ekonomik yapısı üzerindeki etkilerini merkez-çevre ilişkileri bağlamında tartışmaktadır. Çalışmanın esas amacı merkezin Kürtçe konuşan çevreyi dönüştürmek ve Türk ulus devletine entegre etmek amacıyla takip ettiği politika ve stratejileri belgelemek ve incelemektir. aynı zamanda bu durumun çevrenin sosyo-politik ve ekonomik yapısı üzerindeki etkileri ve çevrenin verdiği tepkiler ile de ilgilenmektedir. Bu çalışma modernleşme projesinin siyaset ekonomi ve eğitim alanlarındaki uygulamalara odaklanmaktadır. Bu amaçla modern Türkiye tarihi üç alt döneme ayrılmaktadır. İlk dönem cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılından çok partili siyasal sisteme geçildiği 1950 yılına kadar olan yılları kapsamaktadır. İkinci dönem 1950-1980 arasını, son dönem ise 1980 sonrasını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation studies the impact of a nation-state oriented modernization project on the socio-political and economic structure of the Kurdish speaking areas in Turkey with specific reference to center-periphery relations. The primary objective of this study is to document and analyze strategies and practices that have been introduced by the center to transform the Kurdish speaking periphery and integrate it with the Turkish nation-state. It also analyses the impacts of this process on the periphery alongside the latter?s responses to them. The analysis focuses on the application of the modernization project in three different fields: namely the economic, political and educational spheres. For this purpose the history of modern Turkey is divided into three periods. The first period covers the years from the foundation of the Turkish Republic until transition to the multi-party political system, that is, from 1923 to 1950. The second period is between 1950 and 1980. The post 1980 period is the third period.