Located locally, disseminated nationally: A discursive analysis of the case of Bergama movement in Turkey
Yerel bir hareketin ulusal yayılımı: Bergama hareketinin söylemsel analizi
- Tez No: 217787
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MESUT YEĞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bergama, Hegemonya, Politik Mücadeleler, Söylem, Toplumsal Hareket, Bergama, Hegemony, Political Struggles, Discourse, Social Movement
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 396
Özet
Bu çalışmanın temel amacı `Bergama Hareketi'nin 1990 ile 2005 yılları arasında sürdürdüğü hegemonik mücadeleyi anlamaktır. Bergama Hareketinin analizinde kullandığı kavramsal çerçeveyi Toplumsal Hareket kuramının önerdiği temel kavramları Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe tarafından geliştirilmiş söylem kuramına entegre ederek oluşturan bu çalışmanın ortaya koyduğu temel argüman, Bergama Hareketinin bir altın madeninin operasyonuna karşı Bergama yerelinde doğmuş olmasına rağmen yerel bir protesto kampanyasının oldukça ötesine geçtiğidir. Hareketin inşa ettiği altın madenciliğine muhalif söylem Bergama'daki altın madeninin operasyonunu çevrenin korunması, altın madenciliği, yabancı sermayenin girişi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi gibi daha geniş kapsamlı konulara bağlayarak, bir yandan neo-liberal ekonomik yapıyı diğer yandan ise Türk devletinin otoriter yapısını sorgulamıştır. Bu çalışmada ayrıca Bergama Hareketinin farklı toplumsal taleplerin dile getirilebildiği söylemsel bir yüzey sunmak ve böylece farklı toplumsal grupları mobilize etmek gibi önemli başarılarına rağmen giderek zayıflamasına yol açan temel faktörün hâkim yapılara meydan okuması nedeniyle bu yapıların sağladığı çeşitli iktidar konumlarını işgal eden aktörlerin Bergama hareketine karşı, bir yandan çeşitli spekülasyonlara dayandırarak oluşturdukları altın madenciliğine taraf bir söylemle kamuoyunu altın madenciliğinin gerekliliğine ikna etmek diğer yandan ise birtakım suçlamalarla protestocuları antagonize etmek gibi yollarla, oldukça aktif bir mücadele vermesi olduğu ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims at understanding the 15-year long hegemonic struggle of the Bergama movement. In the pursuit of this aim, it first seeks to develop a conceptual framework through the articulation of the insights of Social Movement approaches within the discourse-theoretical framework of Ernesto Laclau and Chantal Mouffe. Analyzing the Bergama movement within this conceptual framework, it then argues that in spite of its emergence in the local Bergama context as a particular response to the operation of a goldmine, the Bergama movement has gone beyond a local protest campaign. It constituted an anti-gold mining discourse that, tying the issue of the operation of the goldmine in Bergama to some wider issues, such as protection of environment, operation of gold mines, operation of foreign companies, rule of law, human rights, and democracy, posed challenges both to the neoliberal economic structure and to the authoritarian state structure in the Turkish context. The study also argues that despite its initial success in providing a discursive space for the articulation of a number of unfulfilled social demands and thereby mobilizing a number of social groups, the Bergama movement gradually weakened mainly because the challenges that it posed to the hegemonic structures impelled the several forces of the status-quo to the struggle, who did not only win the popular consent to the necessity of the operation of goldmines by means of constructing a pro-mining discourse on the basis of speculations but also antagonized and repressed the protesters on the basis of inevident allegations.