The memory of time: Virtuality in Deleuze's philosophy
Zamanın hafızası: Deleuze felsefesinde gizillik kavramı
  1. Tez No: 217799
  2. Yazar: BURÇAK İSMET
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YASİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılık, Tekrar, Oluş, Gizil, Edimsel, Zaman, Hafıza, Bireyleşim, Tasarım, Difference, Repetition, Becoming, Virtual, Actual, Time, Memory, Individuation, Representation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu yüksek lisans tezinin temel amacı Fransız filozoflar Gilles Deleuze ve Henri Bergson'a göre farklılık kavramını incelemektir. Bu önemli kavramı açıklamak ve bu düşünürlerin felsefesindeki önemini vurgulamak için bu tez, zaman ve hafıza düşünceleri üzerine odaklanmıştır. Tezde öncelikle Deleuze'ün farklılığa tasarımcı ve diyalektik anlayışla yaklaşan metotlara karşı eleştirel tavrı açıklanmıştır. Deleuze için farklılığın ne anlama geldiğinin geniş kapsamlı incelemesinin ardından, Deleuze'ün tekrar anlayışı ve Bergson'un süre nosyonu aracılığıyla zaman anlayışı açığa çıkarılmıştır. Bütün tez boyunca argümanların altında gizliden gizliye yatan ve her iki filozof için de ortak olan şey, sonunda oluş kavramı olarak ortaya çıkar. Zaman felsefesi kesin olarak Bergson'a dayanan Deleuze'e göre zaman, öznenin, kesintisiz bir oluş durumu olan bireye dönüşmesi adına yepyeni bir özne kavrayışı yaratır. Ve oluşun bir hali olarak nitelenen birey, sonsuz gizillik olan zamanın hafızasını teşkil eder.
Özet (Çeviri)
The main objective of this master?s thesis is to examine the concept of difference according to French philosophers Gilles Deleuze and Henri Bergson. In order to explicate this crucial concept and its emphasis in these thinkers? philosophies, this dissertation is focused on the notion of time and memory. Through the thesis, first Deleuze?s critical attitude towards representational and dialectical approachs for difference is elucidated. After the comprehensive examination for the meaning of difference according to Deleuze, the understanding of time is revealed by means of Deleuzian comprehension of repetition and Bergsonian notion of duration. Throughout the thesis what is virtually hidden beneath the arguments, what is common in both philosophers finally is exposed as the concept of becoming. For Deleuze, whose philosophy of time is certainly dependent on Bergson, time creates a renewed conception in order for subject to be an individual as the state of permanent becoming. And an individual which is qualified as a state of becoming, is the memory of time where the latter is an infinite virtuality.