Mechanisms for the bourgeois hold of state power and the case of Turkey
Devlet iktidarının burjuva tutuluşunun mekanizmaları ve Türkiye örneği
  1. Tez No: 217803
  2. Yazar: FATMA ÜLKÜ SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEYLAN TOKLUOĞLU, Y.DOÇ.DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Philosophy, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Burjuvazi, Devlet, Devlet Teorisi, Rıza, Zor, Bourgeoisie, State, State Theory, Consent, Force
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Bu tez, devlet iktidarının burjuva tutuluşu açısından silahlı gücün belirleyiciliğine ve ancak çok-düzlemli bir çözümleme çerçevesi içinden gerçekliğe nispeten yakın bir analiz yapılabileceğine dikkat çekmeye çalışmıştır. Çok-düzlemli bir çözümleme çerçevesinin ve devlet erkini olanaklı kılan etken olarak silahlı gücün ayrıcalığının yöntemsel ve kuramsal temellerinin atılmasının ardından, önerilen yaklaşım, Türkiye örneğine uyarlanmıştır. Tezde, hem mikro hem de makro etkenlerin devlet faaliyetleri üstünde etkili olabileceğinin altı çizilmiştir. Hatırı sayılır iktisadi ve silahlı gücü nedeniyle mafyanın, kapitalist devleti çözümlerken gözden kaçırılmaması gereken bir faktör olduğu vurgulanmıştır. Silahlı gücün meşru kullanımı üzerinden devleti tanımlayan Weberci yaklaşıma alternatif olarak, ülke üzerinde yaşayanların rızasını, devletin varlığı açısından koşulsuz bir zorunluluk olarak ele almayan bir yaklaşım önerilmiştir. Sınıf mücadelesi sürecinin, mikro-makro silsilesi içinde, cemiyet ve cemaat ilişkilerinin karşılıklı etkileşim içinde bulunduğu bir sahnede yer aldığına işaret edilmiştir. Eğilimsel çeşitlilik ve bütünlük rotalarını keşif yönünde bazı adımlar atma çabasına girişilmiştir. Sınıf mücadelesi sırasında benimsenen strateji ve taktiklerin önemine dikkat çekilmiş, sömürünün ve hükümranlığın olmadığı bir dünya özleminde olan güçleri bekleyen bazı tehlikelerin altı çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to stress the decisiveness of armed force for the capitalist hold of state power and that only if a multi-level analytical framework is adopted a fuller account of the reality can be given with reference to the capitalist hold of state power. After laying the methodological and theoretical grounds for a multi-level analysis along with the privilege of armed force as the factor enabling the state power, it concretizes the multi-level analytical framework in the context of Turkey. It drives the attention to the co-existence of micro and macro level factors influential over state practices. The mafia forces are also proposed to be integrated to the analysis of the capitalist state on account of the considerable economic and armed means they hold. The Weberian approach describing the state in terms of its monopoly of legitimate use of force is proposed to be replaced by an alternative one not holding the consent of the inhabitants as an unconditional necessity for the presence of the state. The class struggle process is held to take place at a site embracing the interplay of associative and communal relationships in a micro-macro range. The routes of tendential multiplicity and totality are attempted to be explored at least partially. Also the importance of strategy and tactics are stressed and some threats waiting the forces longing for a world without exploitation and domination are underlined.