Europe and its others: Immigrants and new racism in Europe
Avrupa ve diğeri: Avrupa'da göçmenler ve yeni ırkçılık
- Tez No: 217802
- Danışmanlar: PROF.DR. MEYDA YEĞENOĞLU-MUTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeni ırkçılık, Avrupa, Diğeri, kimlik, New racism, Europe, the Other, identity
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Avrupa bugün hiç kuşkusuz, milyonlarca konuk işçiye, mülteciye, sığınmacıya ve eski sömürgelerinden gelenlere ev olmuştur. Fakat bu yeni Avrupalılar Avrupalı kabul edilmek bir yana çoğunlukla Avrupa'ya ait görülmemektedirler. Politik ve sosyal haklardan mahrum olmaları ve ekonomik sömürüyle yüzleşmeleri onları, Avrupa'nın ?apartheid? ı haline getirmektedir. Bu tez, bugünkü konjonktür içerisinde, Avrupa'da sürekli artan ırkçılığı mütevazi bir şekilde tartışmayı amaçlamaktadır. Tez, Avrupa'daki ırkçılığa, özellikle de 1970'ler ve 1980'lerden itibaren yükselişte olan yeni ırkçılığa odaklanıp; bu yeni ırkçılığı Fransa, İngiltere ve Almanya örnekleri üzerinden incelemektedir. Farklı geçmişler, farklı ekonomiler ve farklı ırkçılıklar arasında, bu tez benzer olanı aramaktadır. Daha doğrusu, Avrupa'nın kendini oluşturma sürecinin bir sonucu olarak geleneksel bir ırkçılığa sahip olduğunu iddia etmektedir. O halde tezin diğer odak noktası Avrupa'nın kimliğini oluşturma sürecidir. Bu tez Avrupa'nın ne olduğu ve kendini Diğeri üzerinden nasıl kurguladığını tartışmayı da amaçlamaktadır. Avrupa'nın kendini Diğeri'ni olumsuzlayarak tanımladığını iddia etmektedir. Dolayısıylabu tez Avrupa ırkçılığı ve Avrupa'nın kendini tanımlama, kurgulama, yaratma süreci arasındaki ilişkiyi tartışmaya teşebbüs etmektedir. Diğer bir deyişle, bu tez çoğunlukla Diğeri'ni olumsuzlamaya dayanan Avrupa'nın kendini tanımlama, kurgulama ve yaratma sürecinin Avrupa'da hep var olmuş olan, farklı dönemler ve farklı bağlamlardaki değişimlere rağmen ırkçı bir gelenek olusturan ırkçılıkla sonuçlandığı iddiasını açıklamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt about the fact that Europe has become home for millions of excolonials, guest-workers, refugees, asylum-seekers. However, these new Europeans are not acknowledged to be Europeans but instead they are mostly perceived as not belonging. Being deprived of political and social rights and exposed to economic exploitation make them the European ?apartheid?. Within this present conjuncture, this thesis aims at a modest discussion on ever-rising racism in Europe. It focuses on European racism and in particular the new racism in Europe which has been on the rise since the 1970s and 1980s. It examines European new racism via three exemplary cases (France, Britain and Germany). Out of different histories, economies and out of different racisms, this thesis searches for similarities. In fact, it claims that Europe has a traditional racism which is claimed to be one of the outcomes of the European self-construction process. Therefore, the other point of focus that this thesis engages in is the process through which Europe constructs its identity. It intends to discuss what Europe is and how Europe constructs itself via its Others. It claims that Europe identifies itself on thenegation of its Others. Hence, this thesis attempts to discuss the connection between racism in Europe and European self-construction/ self-identification process. In other words, this thesis intends to clarify that the self-construction/ self-identification of Europe, which has depended mostly on the negation of its Others, has resulted in racistthinking and racism which has always existent in Europe despite the changes in different periods and different contexts forming a racist tradition in Europe.