The effect of violence management training on violent behaviors and anger control of secondary school students
Şiddetle başetme eğitiminin lise öğrencilerinin şiddet davranışları ve öfke kontrollerine etkisi
  1. Tez No: 217820
  2. Yazar: ABDULVAHAP YORGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP HATİPOĞLU SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okulda şiddet, şiddet davranışları, şiddetle baş etme eğitimi, öfke kontrol, lise öğrencileri, School violence, violent behaviors, violence management training, anger control, secondary school students
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, Şiddetle Başetme Eğitiminin lise öğrencilerinin şiddet davranışları ve öfke kontrollerine etkisini incelemektir. Bu araştırmada, bir deney ve kontrol grubu ile öntest-sontestten oluşan deneysel desen kullanılmıştır. Katılımcılar, Ankara, Çamlıdere ilçesinde bulunan çok programlı bir lisede okuyan 95 dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencilerinden seçilmiştir. Bu araştırmada Şiddet Tarama Listesi (ŞTL) ve Sürekli-Durumluk Öfke Ölçeği'nin bir alt ölçeği olan Öfke Kontrol Alt Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. On altı oturumdan oluşan Şiddetle Başetme Eğitimi, deney grubu öğrencilerine uygulanmıştır. Oturumlar haftada iki kere gerçekleştirilmiş ve her oturum 50 dakika sürmüştür. Öte yandan, kontrol grubu öğrencilerine herhangi bir eğitim verilmemiştir. Şiddetle Başetme Eğitiminin katılımcıların şiddet davranışları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla katılımcıların ön ve sontestlerde elde edilen ŞTL puanlarına karışık desen çoklu varyans analizi (MANOVA) uygulanmıştır. Ayrıca, Şiddetle Başetme Eğitiminin katılımcıların öfke kontrollerine etkisini irdelemek amacıyla Öfke Kontrol Alt Ölçeğinin öntest ve sontest puanlarına karışık desen varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır.Araştırma bulguları, şiddetle baş etme eğitiminin, lise öğrencilerinin şiddet davranışlarını azaltmada ve öfke kontrollerini arttırmada etkili bir yöntem olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to design and investigate the effect of Violence Management Training on violent behaviors and anger control of secondary school students. An experimental design with one training and no-treatment control group and two measurements (pre and post) was used in the present study. The subjects were selected from 95 ninth and tenth grade secondary students from a multi-programmed lycee in Çamlıdere region of Ankara. The Violent Behaviors Checklist (VBC) and Anger Control Subscale of STAS (State Trait Anger Scale) were used as the data collection instruments. Violence Management Training, consists of 16 sessions, was implemented to the training subjects. The sessions were held twice a week and each session lasted 50 minutes. On the other hand, no-treatment control group subjects did not receive any training. Mixed Design (one between factor and one within factor) multivariate analysis of variance (MANOVA) was applied to the pretest and posttest VBC scores of subjects to examine the effect of the Violence Management Training on the violent behaviors of subjects. Additionally, in order to investigate the effect of the Violence Management Training on anger control of subjects, Mixed Design (one between factor and one within factor) analysis of variance (ANOVA) was employed to the pretest and posttest Anger Control Subscale scores of STAS. The results indicated that Violence Management Training was not an effective treatment procedure in reducing violent behaviors and increasing anger control of secondary school students.