Personal visions of teachers at a village primary school
Bir köy ilköğretim okulundaki öğretmenlerin kişisel vizyonları
  1. Tez No: 217822
  2. Yazar: HASAN ALİ BAYINDIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HANİFE AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kisisel Vizyon, Kırsal Okullar, Köy Okulları, Personal Vision, Village Schools, Rural Schools
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kisisel vizyon kavramı ögretmenlerin ideal egitim-ögretim (ögrenme-ögretme, sınıf yönetimi ve egitimin toplumdaki uzantıları) görüslerini kapsamaktadır. Ögretmenin kisisel vizyonu bu boyutların nasıl olmasını istedigi ile ilgilidir. Bu örnek olay çalısmasında, bir köy ilkögretim okulundaki ögretmenlerin kisisel vizyonları incelenmis ve okul ortamının ögretmenlerin kisisel vizyonları üzerindeki etkileri arastırılmıstır. Veriler on ögretmenden yarı yapılandırılmıs mülakat yöntemiyle toplanmıs ve veriler içerik analizi yöntemiyle analiz etmistir. Arastırma sonuçları ögretmenlerin vizyonlarının egitimi; ögrenci merkezli, ögrenme farklılıklarına önem verilen, anlamlı ögrenme ve süreç degerlendirmenin vurgulandıgı ve demokratik bir sınıf ortamını içeren hayat boyu bir süreç olarak algıladıklarını göstermistir. Ögretmenlere göre, bu egitim sürecinin sonucu bilimin, ahlaki degerlerin ve vatandaslık degerlerinin hüküm sürdügü bir toplumun olusmasıdır. Diger taraftan, sonuçlar mevcut okul ortamının ögretmenlerin vizyonlarını gerçeklestirmesini destekleyici bir ortam saglamadıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
The concept of personal vision refers to teachers? ideal perception of education (teaching and learning, classroom management and educational implications for the society). Teacher?s personal vision is how he or she wants these dimensions to be. This case study analyzed personal visions of teachers at a rural primary school and investigated the effects of the school context on teachers? personal visions. The data were collected from ten teachers through utilizing the semi-structured interview method. The researcher analyzed the obtained data through content analysis. The results of the study revealed that teachers? visions considered education as a lifelong process involving a student-centered, democratic classroom environment where learning differences were given importance to; and meaningful learning and process evaluation were highlighted. According to the teachers, this educational process would lead a democratic society where science, moral values and citizenship values prevailed. The results also showed that the school context was not supportive for teachers to achieve their visions.