The role of gender, attachment dimensions, and family environment in loneliness
Cinsiyetin, bağlanma tipinin ve aile yapısının üniversite öğrencilerinin yalnızlık düzeyi üzerindeki rolü
  1. Tez No: 217823
  2. Yazar: AYLİN DEMİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Baglanma, Aile Yapısı, Cinsiyet, Üniversite ögrencileri, Loneliness, Attachment, Family Environment, Gender, University students
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalısmanın temel amacı, baglanma boyutları, cinsiyet ve aile yapısının, yalnızlıgı ne derecede yordadıgını arastırmaktır. Bu dogrultuda, öncelikle, baglanma türleri, cinsiyet ve aile yapısının yalnızlık üzerindeki etkisine bakılmıstır. Çalısmaya, Ankara Üniversitesi'nde degisik bölümlerinde okumakta olan 473 (281 kız ve 192 erkek) ögrenci katılmıstır. Katılımcıların yalnızlık düzeyleri UCLA Yalnızlık Ölçegi, aile yapıları, Aile Yapısını Degerlendirme Aracı, baglanma türleri Yakın liski Yasantıları Envanteri-(Yenilenmis) ile saptanmıstır. Baglanma türleri, cinsiyet ve aile yapısının yalnızlık üzerindeki etkisine Üç Yönlü ANOVA (2 Cinsiyet X 2 Aile yapısı X 4 Baglanma) Analizi kullanılarak ve baglanma boyutları, cinsiyet ve aile yapısının, yalnızlıgı ne derecede yordadıgını ise (Stepwise) Çoklu Dogrusal Regresyon Analizi kullanılarak bakılmıstır. Üç Yönlü ANOVA sonuçları temel etkiler anlamlı oldugu halde ve etkilesim etkilerinin anlamlı olmadıgını göstermistir. Ayrıca post hoc analizi sonuçları, erkeklerin kızlardan, düsük uyum gösteren ailelere sahip olanların yüksek uyumlu ailelerden, korkulu kaçınan baglanma türüne sahip olanların güvenli, kayıtsız kaçınan ve saplantılı baglanma türüne sahip olan bireylerden daha fazla yalnızlık düzeyine sahip oldugunu göstermistir. Çoklu regresyon analizi sonuçları, baglanma boyutu, aile yapısı ve cinsiyetin bir arada yalnızlıgın % 19' unu açıklamıstır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to investigate predictive value of gender, attachment dimensions, and family environment in determining students? loneliness level. For this purpose, firstly, the effect of gender, attachment types and family environment on loneliness level was investigated. The participants of the study were 473 (281 females and 192 males) students from different departments of Ankara University. Participants were administered UCLA Loneliness Scale, Family Environment Assessment Scale, and Experiences in Close Relationships Questionnaire. Data analysis were carried out by three-way ANOVA (2 gender X 2 Family Environment X 4 Attachment Type) to investigate the effect of gender, attachment types and family environment on loneliness level and Stepwise Multiple Regression Analysis to investigate predictive value of gender, attachment dimensions, and family environment in determining students? loneliness level. The results of three-way ANOVA yielded that while main effects were significant, interaction effects were not significant. Post-hoc analysis revealed that male students were lonelier than females; Families with low coherence scores were lonelier than families with high coherence scores and individuals with fearful pattern of attachment were lonelier than individuals with secure, dismissing, and preoccupied patterns of attachment. Stepwise multiple regression analysis also showed that, attachment types, family environment and gender together explained the 19 % of variance in loneliness.