Engendering consumption: Commodification of women through print media with specific reference to the Turkish case
Tüketimi cinsiyetlendirmek:Türkiye örneği üzerinden basılı medya yolu ile kadınların metalaştırılması üzerine bir değerlendirme
  1. Tez No: 217968
  2. Yazar: SİNE BAĞATUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ONUR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim, Tüketim, Reklamlar, Tüketim Kültürü, Metalastırma, Güzellik Miti, Production, Consumption, Advertisements, Consumer Culture, Commodification, Beauty Myth
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalısma kadınların hem tüketici hem tüketilen olarak tüketim edimi ile iki yönlü iliskisini incelemeyi amaçlamaktadır. Tezin temel hedefi kadınların asıl tüketici sınıf olarak olusturulmasının tarihsel kökenlerini arastırmak ve kadınların tüketim edimi ile iliskisinin zaman içinde nasıl evrildiğini incelemektir. Bununla birlikte, kadınların kültürel imgelemde erkek bakısının nesnesi konumundaki sunumunun, güzellik ideolojisi ve beden politikaları ile beraber kadınların metalasması sonucunu doğurduğu iddia edilmektedir. Ek olarak, orta sınıf Türk kadının gelismekte olan tüketim kültürüne nasıl entegre olduğu ve bu sürecin reklamverenler tarafından nasıl algılandığı hakkında fikir sahibi olabilmek amacıyla 1930 ve 1970 yılları arasındaki basılı reklamlardaki kadın temsillerinin kısa bir değerlendirmesi sunulmustur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate women?s double-way relation to consumption, as both consumers and commodities. The major goal of the study is to examine the historical construction of women as primary consuming class and how this relationship of women to consumption has evolved through time. Moreover, it is claimed that display of women as visual objects of male gaze in visual iconography, ideologies of beauty and body politics on women?s appearances resulted in commodification of women in the modern consumer culture. Additionally, a brief analysis of Turkish print advertisements for the period 1930-1970 is attempted with a view to demonstrating how Turkish middle-class women have been incorporated into newly emerging consumer culture and how this integration process has been perceived by advertisers.