Internationalization of communication in greater eastern mediterranean region Turkey, Greece and Israel
Büyük Doğu Akdeniz bölgesinde iletişimin uluslararasılaşması Türkiye, Yunanistan ve İsrail
- Tez No: 217991
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET FATİH TAYFUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Economics, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyonun Serbestlestirilmesi, iletisimin Uluslararasılasması, Yeni Küresel Bilgi ve iletisim Düzeni, Büyük Dogu Akdeniz Bölgesi (GEMED), TGI (Türkiye, Yunanistan, İsrail)Ülkeleri, Liberalization of Telecommunications, Internationalization of Communication, New Global Information and Communication Order, Greater Middle Eastern Mediterranean Region (GEMED), TGI (Turkey, Greece, Israel) Countries
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Bu çalısma 1993 DTÖ anlasmaları, GATS ve TRIPS ve bunu izleyen 1997 BTS anlasması tarafından kurumsallastırılan yeni küresel bilgi ve iletisim düzeni rejiminin GEMED bölgesinin üç önemli ülkesi olan Türkiye, Yunanistan ve İsrail telekomünikasyon pazarları üzerindeki su anki ve olası etkilerini analiz etmektedir. 1980li yılların basından bu yana bu ülkeler yüksek teknolojiye dayalı telekomünikasyon sistemleri ve bilgisayar agları kurmak için büyük çabalar göstermislerdir. Bu ülkeler sirket odaklı stratejileri benimsemisler ve telekomünikasyon pazarlarını uluslararası hale getirmek ve ulusal telekomünikasyon pazarlarının tamamen serbestlestirilmesini gerçeklestirmek için gerekli degisiklikleri tamamlamıslardır. Tamamen serbestlestirme ve bunun sonucu olan uluslararasılasma süreci yeni nesil agları (YNA) teknolojilerine dayalı bilgi teknolojisi (BT) ürün ve hizmetleri için yeni pazarlar arayan küresel telekomünikasyon devlerinin Türk, Yunan ve İsrail telekomünikasyon piyasalarına girmek için ilgilerini arttırmıstır. Yüksek maliyetli YNA teknolojileri bu piyasalarda kaçınılmaz olarak birlesme ve bunun sonucu olan toplanma sürecini hızlandıracaktır. iletisim kaynaklarının artan bir biçimde çok az sayıdaki holdinglerin elinde toplanması muhtemelen kuralları iki ya da üç tane en güçlü holdinglerin birlesmesinden olusan bir özel tekel tarafından belirlenecek olan ?dogal tekel durumuna geri dönülmesi? ile sonuçlanacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the current and possible impacts of the new global information and communication order regime institutionalized by the 1993 WTO agreements, GATS and TRIPS, and the following 1997 BTS agreement on Turkey, Greece and Israel, telecommunications markets, three important countries of the GEMED region. Since the early 1980s these countries have showed significant efforts to establish telecommunications systems and computer networks based on high- technology. They have adopted corporate-oriented strategies and complemented necessary changes consisting up of four stages: liberalization, deregulation, corporatization and privatization in order to internationalize and to realize full liberalization of their national telecommunications markets. Full liberalization and resulting internationalization process has increased interests of global telecommunications giants seeking new markets for their IT products and services based on NGN technologies to enter into the Turkish Greek, and Israeli telecommunications markets. Huge costs of NGN technologies will inevitably accelerate merging and resulting concentration process in the hands of the very few numbers of conglomerates will likely conclude with ?back to natural monopoly position? whose rules will be defined by private monopoly consisting up of merging two or three the most powerful private conglomerates.