Reluctant partnership: An analysis of the Turkish Parliament's decision on march 1, 2003
Gönülsüz ortaklık: Türk Meclisi'nin 1 mart 2003 tarihli kararının çözümlenmesi
  1. Tez No: 217990
  2. Yazar: AMY L. SLETTEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 1 Mart 2003, Irak Savası, dıs politika, Türkiye, Amerika Birlesik Devletleri, ittifak, March 1, 2003, Iraq War, foreign policy, Turkey, alliance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1 Mart 2003 tarihinde alınan tarihi kararı incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tarihte Türkiye, Amerika Birlesik Devletleri'nin parasal tazmini karsılığında, Türk hava sahasını, liman ve topraklarını, ?ncirlik Hava Üssü'nü Kuzey Irak'a geçisi için kullanma talebini reddetmistir. Bu tezin amacı, iki ülke arasında II. Dünya Savası'ndan bu yana sürmekte olan stratejik ittifakın tarihsel arka planını ve Irak Savası'nı hazırlayan olayları tartısmaktır. Tez, tezkerenin reddedilmesi ile ilgili olarak üç ana sebep öne sürecek ve Türkiye'nin ?hayır? cevabının altında yatan faktörleri tarihsel bağlamında tartısacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the historical decision made by the Turkish Grand National Assembly on March 1, 2003. On this date Turkey made the decision not to accept the United States? offer of monetary compensation in exchange for the use of Turkish Air Force bases and the right to move troops through South Eastern Turkey into Northern Iraq. The aim of this work is to give the reader historical background of the strategic alliance these two countries have shared since World War II, and discuss the events leading up to the Iraq War. The main focus of the paper is to understand, through historical context, the reasons why Turkey said ?no.? This thesis posits three main reasons for the failure of this motion.